En gång om året hålls en ismässa vid Regna bygdegård. I går var det så dags för Lars Jarlemyr, präst i Finspångs församling, att dela ut nattvarden ståendes på isen. I det kalla vintervädret var det säkrast att röra på sig för att inte förfrysa tårna. Det blev en ganska kort gudstjänst – anpassad efter omständigheterna.
- Min dotter kom åkandes på skidor fram till prästen och tog en bit bröd, säger Eva Hagström Öberg, ordförande i bygderådet, och skrattar.
Efter mässan väntade korvgrillning och lekar. De flesta barnen var ute på isen och åkte skridskor och pulka. Det gick också att värma upp sig i en bastu alldeles intill isen och sedan hoppa ner i en isvak. Prästen kände dock ingen större badlust.
- Nej, jag tycker att det är lite för kallt för att bada, säger Lars Jarlemyr.
Men det höll inte Veronica Malmfredsson, Angelica Malmfredsson, Frida Öberg och Karin Öberg med om. Första doppet blev inte särskilt långvarigt. Men efter några minuters uppvärmning i bastun hoppade de i för andra gången. Då gick de ned med huvudet under vattenytan.
- När man doppar huvudet i vattnet fryser det så mycket att det är lite läskigt, säger Frida Öberg,
- Det är skönt när man väl kommer i, säger Veronica Malmfredsson.
Men de badar helst när det är lite varmare, berättar Angelica Malmfredsson.
- I mars är det runt tio grader i vattnet. Då kan man simma runt, det är roligare, säger hon.
Bastun har använts frekvent sedan den invigdes förra sommaren. Att bygga den tog tio år, men det var mödan värt, tycker Eva Hagström Öberg.
- Vi har tjejbastu en gång i veckan. Killarna har också bastu, men de använder den inte lika ofta. Sen får familjer boka upp sig för bastun också. Det har varit väldigt poppis under hela året, även nu under vintern, säger hon.
Det började med att de vuxna badade i isvaken. Sen tog ungarna över.
- De har lärt sig bada isvak nu, säger Eva Hagström Öberg.