Region Sörmland i möte med SJ och Trafikverket

Förseningar och inställda avgångar har slagit hårt mot tågtrafiken i Mälardalen den senaste tiden. Med anledning av tågkaoset kallar nu Region Sörmland till möte med SJ och Trafikverket. Regionstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) kräver snabba åtgärder.

14 februari 2019 17:01

De senaste veckorna har Sörmlands tågpendlare fått vänja sig vid försenade, inställda och trasiga tåg. Många har blivit strandade i timmar på väg till och från arbete och skola. Inte sällan har informationen från SJ och Trafikverket varit obefintlig. Nu kräver regionens styrande politiker krafttag.

– Tågen har varit försenade, inställda och trasiga. Många gånger har tågen varit korta och trängseln stor. Situationen är helt oacceptabel, säger regionstyrelsens ordförande Monica Johansson (S).

Under fredagen ska Region Sörmland träffa SJ och Trafikverket för att diskutera situationen. Utöver Monica Johansson kommer även Daniel Portnoff (M) och regiondirektör Jan Grönlund att medverka.

– Jag förstår att vädret kan påverka spår, signaler och växlar men det är helt oacceptabelt att SJ inte informerar. Människor måste ha förutsägbarhet. De måste vara mer proaktiva. Det tänker vi ta upp på mötet, säger Monica Johansson.

Förra vintern uppstod en liknande situation. Den gången, menar Monica Johansson, tog SJ och Trafikverket till sig av kritiken och adresserade problemen. Något hon förväntar sig även denna gång.

– Människor måste kunna ta sig till sina jobb, hämta barn och komma hem. Det är en oerhört viktig samhällsfunktion som måste fungera. De måste visa att de klarar att lösa det här, för det här går inte. Jag förväntar mig att SJ gör upp en plan för hur de kommunicerar när det inte fungerar – och att det sker snabbt.

Monica Johansson hoppas även att man får ett finger med i spelet vad gäller vilka områden Trafikverket prioriterar för underhåll.

– Pengarna räcker inte till allt och vi kan peka på områden som vi vet är oerhört sköra.

Här kan du se när du har rätt till ersättning i samband med försenade och inställda tåg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Simon Uggla