Polisen varnar för oseriösa stenläggare

I flera år har svensk polis varnat villaägare för personer som ringer på dörren och erbjuder hantverksarbete i trädgården. Genom åren har flera hot och stölder anmälts och enligt polisen finns även ett stort mörkertal.

13 augusti 2014 19:30

Fredrik Wallén är informationschef på polisen i Sörmland. Enligt honom har man inte sett speciellt många anmälningar som gäller oseriösa hantverkare under sommaren. Men att få har anmält brott som har med detta att göra behöver inte betyda att det inte försiggår.

– Jag kan inte tänka mig att dessa hantverkare skattar på pengarna och då kanske många drar sig för att anmäla brottet då de köpt svart arbetskraft, säger Fredrik Wallén.

Genom åren har man dock fått in en del anmälningar. Många rör stölder eller hot, där hantverkarna antingen har fått ett jobb hos någon och sedan stulit med sig något eller inte fått något jobb och sedan hotat den tilltänkta kunden. Polisen tycker därför att man inte ska anlita hantverkare som kommer oanmälda till sitt hem för att erbjuda sina tjänster.

– Om man får ett erbjudande som verkar för bra för att vara sant, så är det antagligen något som inte stämmer, säger Fredrik Wallén.

Han säger också att det inte är säkert att det alltid är brott som begåtts.

– Om en villaägare tycker att ett jobb har blivit dålig utfört i sin trädgård behöver inte det betyda att hantverkarna begått något brott, säger Fredrik Wallén.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Pontus Kinnander