I matlagningssvängen är det svårt att komma förbi Zeina Mourtada just nu. Hon är aktuell med sin kokbok ”Zeinas Kitchen”, hon har bloggat ut runt 1500 recept i över tre års tid, hon står i tv på bästa sändningstid och kör långkok med glatt humör.
När tidningen jagar ifatt henne för en intervju via bokförlaget menar presskontakten att Zeina Mourtada är så extremt upptagen just nu att det är bäst jag ringer henne själv och bokar ett snack.
Hur blev det så här, är den givna frågan då jag får tag i den upptagna kocken och influencern.
– För mig är det helt galet, säger Zeina Mourtada och skrattar. Jag kastades bara in i en värld och blev en offentlig person, där du ska lära dig hantera det här. Att kunna vara på tv, att agera och prata rätt och titta i kameran. Svara på intervjuer. Det gick väldigt snabbt, och ett tag var det lite läskigt.
Hon själv vill ju bara jobba med mat och inte bli kändis. Men offentligheten, tv-tittare, tidningsläsare, journalister och bloggläsare är inte bara intresserade av hennes recept, de vill ha mer av Zeina också, förstår hon nu.
Maten är central i hennes liv, det har den alltid varit. Då hon växte upp i Malmö med sina libanesiska föräldrar och syskon var måltiden en högtidsstund fylld av glädje och inspiration. Hennes pappa kunde sitta hemma vid köksbordet och inför andaktsfulla barn prata länge och väl om det vackra med en rädisa.
– Det var alltid glatt att sitta runt matbordet. Jag växte upp i ett hem där det inte var några konstigheter att min mamma stod klockan sex på morgonen och bakade manaish till frukosten. Det fanns alltid bra hemlagad mat på bordet.
Senare, när hon flyttade hemifrån och kom till Stockholm, insåg Zeina Mourtada att den mat som hennes mamma stod och kokade ihop varje dag inte direkt var något som svenssons rörde ihop hemma i sina kök. Dessutom var de mer vardagliga recepten från Mellanöstern svåra att hitta på nätet.
– Nästan alla recept i min bok har jag fått från mamma via telefon. Hon lagar fortfarande mat till mina utflugna syskon som kommer hem till henne och äter.
Dessa recept menar hon också är det unika med kokboken ”Zeinas Kitchen”, som också är namnet på hennes blogg.
– Jag ville inte ha de där typiska rätterna från Mellanöstern, inte tabbouleh, jag steker maskrosblad istället.
Gillar man Mellanösternmat får man se en ny värld i den här boken, menar hon. Man får läsa om saker som granatäppelsirap, rosenvatten, sumak och den persiska örtgrytan ghormeh sabzi.
– Det kan vara många moment i vissa recept, men det är ändå inte mat som är svår att laga. De flesta kan laga den utan problem. Men de kräver lite tid, säger Zeina Mourtada.