SSAB håller tillsammans med Vattenfall och LKAB på att forska fram ett fossilfritt alternativ till den traditionella masugnen. Hybrit; där stål ska fås fram med vätgas i stället för kol, kan bli en viktig del i att få ner utsläppen av växthusgaser, då järnframställning står för en stor del av utsläppen.
SSAB:s vd Martin Lindqvist kommer att tala om Hybrit på FN:s klimatmöte UN Climate action summit i New York under måndagen den 23 september.
– Han kommer att tala inför många av världens beslutsfattare. Det är jätteroligt och såklart väldigt viktigt. Stålindustrin måste ställa om på ett sätt så att vi blir av med alla koldioxidutsläpp, säger Mia Widell som är presschef på SSAB.
– Stålindustrin ses som en av de sektorer som är svåra att ställa om, men vi är övertygade om att nettonollutsläpp är möjligt. Det är därför vi tog initiativet till att bilda Hybrit. Fossilfritt stål har en enorm potential och kan hjälpa många kundsegment att bli helt fossilfria. Vi tror att förändringen är positiv både för klimatet och för vår industris konkurrenskraft, skriver Martin Lindqvist i ett pressmeddelande.
I FN-högkvarteret får han sällskap av bland annat Greta Thunberg som också kommer att tala. Klimataktivisten har seglat över Atlanten, bland annat för att kunna närvara på klimatmötet utan att behöva flyga.
Under klimatmötet kommer arbetsgrupper som tagit fram åtgärdsplaner inom olika områden att presentera sitt arbete. Tidningen Expressen skriver att Sverige tillsammans med Indien och World economic forum har lett ett arbete om hur just tung industri kan ställa om.
– Utmaningen är enorm då vi vet att 30 procent av de globala växthusgasutsläppen kommer från tung industri. Här behöver vi hitta vägar att utveckla nya teknologier, sa miljöminister Isabella Lövin (MP) när hon deltog i en pressträff inför klimatmötet.
– Rapporter från IPCC om hur olika områden påverkas av klimatförändringen hjälper oss att lägga ett pussel och ger oss en helhetsbild. Vi kan inte bara fokusera på energi och transporter, utan behöver agera för hur vi använder hela vår planet, säger Isabella Lövin.