1700-talsvrak undersöktes: "Något lurt med det här"

Det över 300 år gamla Mastvraket har undersökts. Dykare lyckades hitta det på knappt 30 meters djup i Oxelösunds skärgård.

Niklas Eriksson, forskare vid Stockholms universitet, och marinarkeologen Jens Lindström under dykningarna på Mastvraket i Oxelösunds skärgård.

Niklas Eriksson, forskare vid Stockholms universitet, och marinarkeologen Jens Lindström under dykningarna på Mastvraket i Oxelösunds skärgård.

Foto: Mattsson Urban

Oxelösund2021-11-28 15:03

– Vi har varit en meter ovanför vraket och simmat fram och tillbaka för att filma det och få så bra bild som möjligt av det, säger marinarkeologen Jens Lindström.

Han arbetar på Nordic maritime group som nyligen gjort undersökningarna för länsstyrelsens räkning. ”Mastvraket" ligger på knappa 30 meters djup mellan Lilla Trässö och Tallskären i Oxelösunds skärgård. De fick leta lite för att hitta vraket, då koordinaterna inte riktigt stämde.

undefined
Det som gett Mastvraket sitt namn är just att masten fortfarande står upp på det.

Det rör sig om ett av Sörmlandskustens mest kända skeppsvrak och sjönk till botten någon gång i början av 1700-talet.

– Min kollega är forskare vid Stockholms universitet och den främste experten i landet på träfartyg från den här perioden. Han såg klurig ut när ha funderade över vad det är för skeppstyp. Det är något lurt med det här, säger Lindström.

– Det finns ett förslag för vilket skepp det skulle kunna vara, men det ska vara byggt 1720. Den möjliga dateringen för när det sjönk är 1715. Det här är något vi kan gå vidare med, fortsätter Lindström.

undefined
Under dykningarna fotades och filmades Mastvraket.

En anledning till att vraket undersöktes är att kunna kontrollera om det skulle ske vrakplundring i framtiden, något som tidigare skett.

Vad är det som gör Mastvraket så speciellt?

– Det är så pass intakt, masten och föremålen finns kvar. De ligger där de legat sedan det sjönk. Sedan är lastutrymmet outforskat och vi vet inte vad som finns inne i vraket. Det är spännande, men inget vi undersökte nu. Det är en mycket större apparat att göra det.

undefined
Vanligtvis råder det dykförbud på Mastvraket, men undantag gjordes för undersökningarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!