Anders och Benjamin tillbaka i friheten

Tidigt på onsdagsförmiddagen fick sälen Anders och hans östgötska kompis Benjamin äntligen simma i öppet vatten igen. - De tog det väldigt försiktigt, säger Mats Amundin, forskningschef på Kolmården, som var med vid utsläppet

OXELÖSUND2013-06-12 15:45

Benjamin och Anders lastades under morgonen i hundtransportlådor och kördes sedan ut till Arkösund strax utanför Norrköping. Där möttes de upp av sjöfartsverket som tog ut dem till det blivande naturreservatet Kopparholmarna.

– Där öppnade vi lådorna och de började kravla ut, säger Mats Amundin.

Precis som när sälen Moses släpptes ut tog de två sälkamraterna det försiktigt. Det nya livet i det fria började de med att undersöka sundet mellan holmarna vid utsläppsplatsen.

– De utforskade det tillsammans och var väldigt tätt ihop. Sedan drog de sig långsamt runt hörnet och ut i fritt vatten, säger Mats Amundin.

Vägen ut till Östersjöns bräckta vatten har inte varit spikrak för sälen Anders. SN har tidigare skrivit om kuten som hittades vid Stjärnholm utanför Oxelösund i påskas.

- Han hade inte klarat sig många dagar till, sa klinikveterinären Louise Guevara till SN om den då tio kilo lätta sälungen.

Förutom att han var medtagen och underviktig hotades Anders dessutom av avlivning eftersom Kolmårdens djurpark först inte hade tillstånd från Naturvårdsverket att ta hand om den vilda sälen. Som tur var fick djurparken till slut tillståndet att omhänderta och vårda vilda sälar.

Mats Amundin säger att de har stora förhoppningar om att det kommer gå bra för sälparet.

– Vi är inte de första som rehabiliterar sälkutar. Sedan har vi försett dem med gps också.

Förutom att få sälarnas positioner skickas också information om vattendjup och temperatur. Det gör att forskarna kan göra en bättre bedömning av sälarnas beteende och om de behöver fortsatt hjälp. Gpsen är limmad i pälsen och faller av när de ömsar päls om drygt ett år.

– Apparaten skickar informationen via sms och vi kommer följa dem ganska nogsamt under åtminstone två månader. Om de beter sig normalt efter det kan vi räkna med att faran är över. Men sedan kommer vi följa dem av ren nyfikenhet, säger Mats Amundin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om