Studie- och yrkesvägledningen ska bland annat ge allsidiga kunskaper om arbetsmarknaden och vidga elevernas perspektiv utifrån föreställningar om kön och social bakgrund. Vidare ska den vara integrerad i undervisningen och ske kontinuerligt.
Det är bland annat mot bakgrund av detta som Skolinspektionen har granskat hur studie- och yrkesvägledningen fungerar på fordons- och transportprogrammet på Katrineholms tekniska college, KTC, samt handels- och administrationsprogrammet på Lindengymnasiet. Personal från Skolinspektionen har intervjuat såväl rektorer som lärare och elever.
I sin rapport slår Skolinspektionen fast att det finns utrymme för förbättringar av hur studie- och yrkesvägledningen fungerar på skolorna. Lärare på KTC anser att de behöver kompetensutveckling på området för att kunna arbeta med studie- och yrkesvägledning i sin undervisning, och Skolinspektionen konstaterar att arbetet med studie- och yrkesvägledning inte sker på ett medvetet och planerat sätt.
Även när det gäller frågan om att vidga elevernas perspektiv finns utrymme för förbättringar på båda skolorna, enligt granskningen. Elever som intervjuats säger att de inte känner att lärarna eller studie- och yrkesvägledarna utmanar dem i deras föreställningar om normer och strukturer och hur dessa påverkar deras yrkesval.