Yassin kämpar för sin dröm 
om ett demokratiskt Somalia

Nysvensken Yassin Mahi Mallin från Katrineholm har en dröm – en dröm om en somalisk nation grundad på respekt för lagen, ett Somalia fritt från det klanvälde som råder i dag i Yassins forna hemland.

Övrigt2009-04-14 07:17

Vi har bestämt möte med Yassin i ABF:s lokaler i anslutning till Åsa-filialen. Han tar emot propert klädd i en oklanderlig Boss-kostym. Yassin vill göra ett gott intryck. Det lyckas han med.

Vi sätter oss ner vid Yassins skrivbord, där det står en dator. Han är uppkopplad och påläst. Han verkligen brinner för sin sak. Han tror på ett framtida demokratiskt Somalia, där det inom en inte alltför avlägsen framtid ska kunna hållas demokratiska val.

Ingen lätt uppgift

Men i ett land som är söndrat av blodiga inbördeskrig under en lång tid av år är inte detta någon lätt uppgift. Det är Yassin medveten om.

Men detta till trots brinner han för sin uppgift. Inget är omöjligt, är Yassins livsdevis. När man mött och samtalat med denne intensive man är man benägen att hålla med honom.

– Men först måste landet bli en demokrati med demokratiska val. Men fattigdom och demokrati går tyvärr inte hand i hand, säger Yassin, som just kommit hem från ett möte med dignitärer från FN och EU i Bryssel, där man dryftat Somalias framtid. Yassin berättar att han även fick hålla ett tal i EU-parlamentet, som representant för såväl Sverige och SSUP (Somalia social unity party).

Verktyg, inte mat

Hans tal gick ut just på att fattigdom och demokrati inte kan förenas. Hans budskap och bön i Bryssel till omvärlden var att ge landet verktyg i stället för mat.

– We can change, säger Yassin – precis som Barack Obama upprepade som ett mantra under sin valkampanj. Det går inte att ta miste på att Yassin beundrar USA:s president och hans ledarstil.

Strax före sitt besök i Bryssel i förra veckan var Yassin i sitt forna hemland Somalia under fyra månader och förde bland annat samtal med den nuvarande presidenten Sharif Sheikh Ahmed. Man kan säga att Yassin är något av presidentens rådgivare i internationella frågor. Man samtalade mycket om hur det nya Somalia ska byggas, hur man ska hantera klanväldet och hur ett val ska kunna genomföras.

Har ett stort nätverk

Genom sitt svenska nätverk av svensk-somalier hoppas Yassin att hans ord ska väga tungt i biståndssammanhang.

Att den politiska situationen i Somalia är instabil och att den så har varit under dryga 20 år med ständiga inbördeskrig, är inget som Yassin sticker under stol med.

Men han förklarar åter att inget är omöjligt. Det gäller först och främst att få bort klanväsendet. I parlamentet dominerar fyra stora klaner, medan resten av folket har tilldelats en pytteliten del av de 550 platserna i parlamentet, som alltså i sig inte är vad vi menar med ett parlament. Det råder utan tvekan diktatur i Somalia.

Men det är just detta som Yassin från Katrineholm tänker ändra på.

I en framtid ser han sig som en eventuell regeringsmedlem i en folkvald somalisk regering. Hur långt det är dit, vet han inte. Men som en slipad politiker har han i alla fall en målsättning:

– År 2011. We can change, tänk på det, säger Yassin och fyrar av ett bländande vitt leen-de, tar Kurirens utsände i hand och tackar för uppmärksamheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om