Willyskunder erbjuds snart digitala kvitton

Innan sommaren kommer Willys kunder att kunna välja om de hellre vill ha ett digitalt kvitto i stället för pappersremsan kassapersonalen lämnar fram.

Morgan Hultgren

Morgan Hultgren

Foto:

Övrigt2018-01-11 06:00

Sedan i höstas har Axfoodkoncernen, där livsmedelskedjorna Willys och Hemköp ingår, genomfört ett pilotprojekt i ett urval butiker för att utvärdera digitala kvitton. Det har fallit väl ut och under första halvåret 2018 ska det införas i kedjornas butiker. Tanken är att papperskvitton på sikt ska ersättas av digitala kvitton, men i första steget får kunden själv göra ett aktivt val.

Joakim Lindell är butikschef på Willys i Katrineholm tycker det är en bra satsning och uppskattar att Axfood går i bräschen för digitala kvitton inom dagligvaruhandeln. I dag hamnar många kassakvitton på butiksgolvet eller ligger och skräpar i slutet av varubandet.

‒I och med att det automatiskt genereras ett kvitto så tar kunden det, men många lämnar kvar det i butiken. Jag tror det är en generationsfråga. Jag tror många yngre inte vill ha kvitton, man äger ju inte ens en plånbok längre och det blir mer naturligt att ta hand om sina kvitton på nätet, säger han.

När Kuriren frågar butikens kunder är det lite olika om man vill ha digitala eller traditionella kvitton.

Evy Andersson från Sköldinge är pensionär och hon vill helst ha vanliga kassakvitton.

‒Jag har ingen dator hemma och brukar alltid kolla att kvittot stämmer när jag kommer ut i bilen, säger hon.

Morgan Hultgren från Katrineholm vill hellre ha sina kvitton digital.

‒Det är smidigare, eftersom jag för det mesta kastar papperskvittot.

I god tid innan digitala kvitton införs kommer butikens kunder att informeras via hemsidan, mejl och Willys plusapp.

‒Vi kommer nog även att göra något i butiken och hjälper självklart kunder som är osäkra på teknik, så alla ska kunna välja, säger Joakim Lindell.

Strax efter nyår gjordes ytterligare en satsning med miljön i fokus.

‒Vi bytte ut plastpåsarna vid frukt och grönt mot påsar som är tillverkade av sockerrör och som går att återvinna till 85 procent.

I juni 2017 trädde en ny lag i kraft som innebär att butiker och klädkedjor måste ta betalt för plastpåsar eller informera om tillverkningens miljöpåverkan. Ambitionen att minska på plasten märks tydligt på Willys i Katrineholm där man slår ett slag för sin flergångskasse redan i entrén och det gör skillnad.

‒Det sätter i gång medvetenheten hos folk och man har miljön i åtanke på ett annat sätt. Vi säljer färre platspåsar än förut och märker att fler tar med sig egna kassar. Vi har även ökat försäljningen av flergångskassar.

Papperskvitton

Enligt Svensk Handel skrivs det ut 1,7 miljarder papperskvitton varje år. Förbrukningen av papperskvitton i Sverige motsvarar årligen cirka 60 000 träd. Hemköp-/Willyskunder står för drygt 255 miljoner papperskvitton per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!