Webbansökan får hård kritik

Att ansökan till Decembersalong på Kulturhuset Ängeln enbart kan göras digitalt är helt fel. Det tycker två sörmländska konstnärer som anser att Katrineholms kommun diskriminerar sökande.

Sofia Lycke, konstansvarig på Katrineholms kommun.

Sofia Lycke, konstansvarig på Katrineholms kommun.

Foto:

Övrigt2018-10-09 15:00

Den jurybedömda Decembersalong, som kulturförvaltningen arrangerar i konsthallen i Ängeln tillsammans med Södermanlands Konstförening, är populär. Förra året sökte 111 konstnärer från Västmanlands, Östergötlands eller Örebro län eller landskapet Sörmland. 49 blev uttagna.

Men det faktum att ansökan måste göras digitalt upprör bildkonstnären Marianne Kube och dockmakaren/scenkonstnären Karin Magnusson, som i ett brev till kulturförvaltningen hävdar att förutsättningarna för ansökan är gravt diskriminerande.

De anser att en stor grupp konstnärer, inte minst äldre, stängs ute från möjligheten att delta. "Vi anser att den konstnärliga kvalitetsnivån knappast kan vara avhängig av att man behärskar digital teknik", skriver konstnärerna som tycker att ansökan ska kunna ske både digitalt och via vanliga blanketter.

Tack vare skrivelsen har kulturförvaltningen förlängt ansökningstiden till den 15 oktober. Kravet på Bank-ID för att ansöka slopas, men däremot försvinner inte kravet att ansökan ska göras digitalt. Sofia Lycke, konstansvarig på Katrineholms kommun, hänvisar till kommunens digitaliseringsuppdrag och jobb med att öka den digitala delaktigheten. Förra året var första året med digital ansökan.

– Vi fick frågor då också, men ofta löste personerna det själva eller med hjälp av oss eller biblioteket, säger Sofia Lycke, som hänvisar till att biblioteken kan ge bra stöd till den som inte själv kan ordna med sin ansökan.

Ett skäl till att börja med digitala ansökningar var att bredda målgruppen.

– Förra året sökte fler yngre. Samtidigt var åldersspannet på de sökande brett. Därför beslutade vi att fortsätta i år, säger Sofia Lycke.

Att logga in med Bank-ID för att ansöka innebär att man kan gå tillbaka och ändra i ansökan innan man skickar in den för gott. Det ser Sofia Lycke som en fördel med det digitala förfarandet. Dessutom sparar kulturförvaltningen tid på att hantera ansökningarna digitalt.

– Men vi vill absolut inte diskriminera någon, säger Sofia Lycke.

En utvärdering görs efter varje Decembersalong.

– Vi tar åt oss av all kritik och feedback. Inför nästa år kanske vi beslutar att vi ska ta emot ansökningar både digitalt och på papper. Men det tar vi beslut om då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!