”VTL går fram som det nytänkande lokala oberoende alternativet i Vingåker i valet 2010”, sägs det i ett meddelande från partiets ledning. Därmed spricker oppositionsalliansen, den så kallade Vingåkersfemman, även kallad V-femman. I meddelandet tackar partiledningen för sig och ”för det konstruktiva arbetet i oppositionen 2007-2010”.
Vad VTL lägger i begreppen nytänkande och oberoende är inte helt lätt att lista ut. I meddelandet redovisar partiet sin uppfattning i tre frågor, som anses vara av större betydelse i Vingåkers kommun. Första punkten lyder kort och gott: ”Ytterskolorna kvar”. Formulering kan ge associationen att VTL vill starta båda de nedlagda skolorna, Baggetorp och Österåker, på nytt. Men egentligen säger man inget annat än att partiet inte vill lägga ner de kvarvarande ytterskolorna i Högsjö och Marmorbyn. Vari består nytänkandet?
Den andra punkten lyder: ”Minska kostnaden för den politiska organisationen”. Det kräver onekligen ett visst nytänkande – om minskningen förutsätts ske utan försämrad demokrati. Men hur minskningen ska ske redovisas inte. Nytänkandet är således inte riktigt genomtänkt.
VTL:s tredje punkt lyder: ”Vingåkers kommun kvar som egen kommun”. Punkten är av flera skäl intressant som tidigt vallöfte. Först och främst för att det är osannolikt att något politiskt parti i Vingåker har modet att i valrörelsen kräva kommunsammanläggning. Men också för att formuleringen, förutsatt att partiledningen menar vad den skriver, betyder att VTL säger nej till den föreslagna folkomröstningen i frågan.
Framför allt undrar vi vilken sorts nytänkande som ligger bakom kravet att Vingåker ska förbli en egen kommun.
VTL:s grundare och ordförande, Martin Larsson, säger i en kommentar till Katrineholms-Kuriren, att formuleringen inte betyder att partiet motsätter sig eventuella utredningar och att man kan ändra sig, alltså tänka nytt, om en framtida utredning skulle visa att det finns betydande fördelar med en kommunsammanläggning av något slag. Nytänkandet kan således eventuell ligga dolt i skuggorna bakom de mera onyanserat populistiska formuleringarna. Med förenklingarna hopps man uppenbarligen vinna ett antal väljare.
VTL klev in på den politiska arenan i Vingåkers kommun valåret 2002 och lyckades på ett halvår bli kommunens största parti och få en kommunalrådspost i en ny kommunledning efter valet. Det var en remarkabel framgång, som nåddes trots stor osäkerheten om partiets ideologiska hemvist. Sedan dess har VTL samarbetat i olika konstellationer med alla partier utom S. Först i majoritet i den så kallade Puff-regimen och den senaste perioden i en borgerlig oppositionsallians kallad V-femman.
Med åren har VTL onekligen fått en borgerlig framtoning. Men nu hoppas partiledningen kunna upprepa 2002 års valframgång genom att åter bli ett parti med olika ”oberoende” ståndpunkter. Åsikter som alltså inte alltid låter sig förenas
Det framgår tydligt att partiet avser att vara oberoende endast fram till valrörelsen: ”VTL kommer att genomföra valrörelsen som ett självständigt parti”. Efter valet är VTL berett att ingå i en kommunledning tillsammans med vilket eller vilka partier som helst: ”VTL fortsätter att vara öppna för samverkan med andra partier.”
Nu, liksom år 2002, finns det tydliga drag av missnöjesparti i VTL:s deklarationer. Att det under den innevarande mandatperioden funnits ett missnöje med den politiska ledningen är ställt utom allt tvivel. Men det är svårt att se hur VTL ska lyckas samla missnöjet till en ny valframgång.