VTL vill satsa småskaligt reserverade sig mot förbund

Det lokala partiet Vägen till livskvalitet var emot ett nytt kommunalförbund redan innan Katrineholms kommunstyrelse sa nej till samarbetet mellan tre kommuner.

Övrigt2009-12-22 05:00

Det var inte enkom kommunstyrelsen i Katrineholm som ansåg att ett samarbete mellan tre kommuner inte skulle ge den effekt som var tänkt. När Finspångs kommun drog sig ur så föll konceptet helt. Roger Fredman i VTL reserverade sig för en vecka sedan vid kommunstyrelsemötet i Vingåker mot beslutet där att fortsätta arbetet för att bilda ett kommunalförbund med samarbete vad gäller lönekontor, upphandlingskontor, växel, Viadidakt och räddningstjänsten.

För lite

”Beslutsunderlaget till kommunfullmäktige behöver breddas med minst ett ytterligare alternativ bestående av tre stycken olika kommunalförbund med en mer flexibel, decentraliserad och effektiv organisation än den av kommunstyrelsen föreslagna”, skrev Fredman i sin reservation.

– Vi är skeptiska mot en storskalig lösning, sammanfattar Fredman partiets inställning.

Kostnadsvinsten för att gå samman skulle för Vingåkers del ligga på runt 100 000 kronor, och det är inte tillräckligt, anser VTL, utan det ligger inom felmarginalen i en storskalig lösning med en stor organisationsförändring.

Fredman pekar på det faktum att Vingåker kommun är en miljökommun som varit med i en satsning om Uthållig kommun där miljösatsning ska komma i förgrunden. Att då satsa storskaligt på stora upphandlingar som ger en vinst med som kanske helt glömmer miljöaspekten är inget som partiet vill ställa sig bakom.

Lokalt

Lokalodlat och lokala företag som underleverantörer ligger mer i en miljöpolicy.

– Vi vill hitta småskaliga lösningar, och därför vill vi satsa på tre kommunalförbund med en mer flexibel, decentraliserad och effektiv organisation.

Viadidakt fungerar bra och är i sig et bra exempel på samarbete över kommungränserna men samtidigt ser VTL att den rymmer för många politiker i nämnden. 22 stycken politiker. Elva ordinarie och elva ersättare.

– Måste vi ha så många?

Kostar

Fredman berättar att de vill satsa på kärnverksamheterna, och konkurrensutsätta så många verksamheter som det är möjligt.

– Vi vill ha en genomgripande policy för nämnderna där de ska ta fram vilka verksamheter som vi kan konkurrensutsätta, och vilka som kommunen ska koncentrera sig på.

Fredman nämner i sammanhanget att den besparing som skolnedläggningarna i Baggetorp och Österåker skulle ge inte alls blev så. Skolorna är fortfarande i kommunens ägo och man har kvar driftskostnaderna för dessa. Om kommunen tidigare varit mer öppen för konkurrensutsättning inom verksamheterna kunde en skolnedläggning ha undvikits, menar Fredman.

I stället har man kostnaden för skolorna, ökat antal sjukskrivningar bland Marmorbyns skolas personal och överfylld skola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om