Bo Könberg var ordförande i den arbetsgrupp som tog fram det nya pensionssystemet, och har utsetts till ordförande i den nya pensionsmyndigheten. I en artikel 26 augusti i SvD hävdar Könberg att ”Pensionssystemet är stabilt”. Men verkligheten är en helt annan.
Bo Könberg erkänner att ”ett avgiftsunderskott förväntades uppkomma 2009-2010 och sedan bestå i många år”. Buffertfonderna måste därför ”då de årliga underskotten började uppstå ... vara tillräckligt stora för att räcka under den långa perioden ...”
Men ”avgiftsunderskott” uppkom redan före 2009-2010 och har funnits hela tiden. I årsredovisningen för 2007, då överskottet minskade från 100 till 18 miljarder trots att det var högkonjunktur, uttalade Försäkringskassan en varning: ”Nuvarande förhållande mellan pensionärernas standard och de förvärvsaktivas kommer i det nya pensionssystemet ... endast att kunna upprätthållas om pensionsåldern förskjuts i takt med att livslängden ökar om inte andra genomgripande åtgärder som berör pensionssystemet i stället ska behöva vidtas”.
Men några sådana åtgärder har inte vidtagits. Genom att buffertfonden blivit otillräcklig också för att cirka 260 miljarder kronor förts över till staten, kommer underskotten att leda till att den så kallade bromsen slår till 2010 och under åren därefter. Under fem år kommer pensionärerna att förlora ungefär 40 procent av en årspension – ungefär 50- 000 kronor för en medelpensionär – enligt beräkningar av KG Scherman, tidigare chef för Riksförsäkringsverket. Och förlusterna kommer att fortsätta.
Men enligt Bo Könberg har inga fel begåtts. Att pensionärerna gör stora förluster är tydligen enligt planerna. Men varför berättade ni inte om konsekvenserna av de stora och mångåriga underskotten, innan ni drev igenom det nya pensionssystemet?
Göran Persson erkände i en intervju redan för några år sedan, att det nya pensionssystemet inte kommer att bli populärt när dess konsekvenser blir kända.
Men för regeringen är det givetvis obehagligt att rätta till misstagen genom att höja pensionsåldern eller avgifterna, särskilt under ett valår. Det är enklare att offra pensionärerna, de kan ju inte försvara sig.
Om inte regeringen ändrar sig och börjar ta hänsyn till den fjärdedel som pensionärerna är av dem som får rösta, kommer alltså de redan låga pensionerna att minska ännu mer. Redan har märkts en ökning av antalet äldre som tvingas söka bidrag för att de inte klarar sig ekonomiskt. Också de yngre kommer på sikt att drabbas när de blir pensionärer.
Göte Nilsson, Björkvik
Ingvar Fridell, Danderyd
Jarl Strömbäck, Bonässund