Vision med insyn i Vingåker

... Ny teknik får större och större betydelse för det demokratiska samtalet. Nu kan invånarna i Vingåker följa kommunfullmäktiges sammanträde via webb-tv.

Övrigt2008-06-12 05:00

Teknisk utveckling medför risker och möjligheter. Ena sidan av myntet är statens ökade möjlighet att övervaka enskilda medborgare, andra sidan av samma mynt är medborgarnas möjlighet att i sin tur kontrollera de beslutsfattande församlingarna. Det leder till ständiga demokratiska överväganden mellan personlig integritet och insyn.


Vad som står helt klart är att internet fått större konsekvenser för demokratin än vad de flesta experter trodde var möjligt för bara några år sedan - både på global och lokal nivå. Om teknikens möjligheter används klokt och klartänkt finns det också mycket att vinna. I regionen finns nu ett gott exempel på hur demokratin kan fördjupas och förbättras med hjälp av internet.




Vingåkers kommun är den senaste i raden av kommuner att sända kommunfullmäktiges sammanträden på webb-tv, sedan tidigare pågår liknande försöksverksamhet i Katrineholm och andra delar av Sverige. Tanken bakom politikernas nyvunna intresse för webben är enkel - allt färre medborgare väljer att engagera sig politiskt. Partiernas medlemssiffror är en neråtgående spiral, flera kommuner har svårt att hitta förtroendevalda till nämnder och fullmäktige.



Partierna är på väg att utvecklas från folkrörelser till kampanjorganisationer. Medborgarna går fortfarande och röstar vart fjärde år - däremellan gör heltidsarbete, familj och andra prioriteringar att engagemanget är lågt. Men politiskt engagemang och demokratiskt intresse utesluter inte varandra. För trots att tiden inte räcker till för att aktivera sig i politiken är de flesta kommuninvånare intresserade av vad som händer och vilka beslut som fattas.




Därför krävs nya metoder för att utveckla den demokratiska dialogen, satsningen på webb-tv är en sådan metod. Enligt uppgifter till ledarredaktionen har Vingåkers webb-tv-satsning kostat kommunens skattebetalare drygt 120 000 kronor i investeringar - därutöver tillkommer drygt 40 000 kr per år i löpande kostnader för exempelvis supportavtal. Att utveckla nya demokratiska plattformar är med andra ord inte gratis.



Men om projektet faller väl ut är den långsiktiga vinsten för Vingåker och dess invånare högre. Demokratisk öppenhet och delaktighet är bra för all samhällsutveckling - både på individnivå och för samhället som sådant. Satsningen på att sända kommunfullmäktiges sammanträde i webb-tv har också ett brett politiskt stöd. Det är förvisso en motion av Alf Andersson (vtl) som ligger bakom satsningen, men den stöds av samliga partier i fullmäktige.




Hur Vingåkers invånare tar emot satsningen återstår att se. Undersökningar från andra kommuner som provat webb-tv visar dock att fler och fler väljer att ta del av samhällsinformation genom att följa fullmäktigesammanträden via internet - antingen direkt eller i efterhand. Därför ska det bli intressant att följa vart Vingåkers väg mot "Demokrati version 2,0" leder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om