Så har då Flodafors friskola startat. För de flesta objektiva bedömare, var det väntat att man skulle klara av att få igång skolan. Men det var naturligtvis oroligt för de ledande eldsjälarna, om eleverna verkligen skulle komma tillbaka till sin hemskola, den dagen då skolan återuppstod. Vissa belackare trodde naturligtvis inte det och framförallt hade väl några ledande socialdemokrater hoppats att skolan förblev stängd. Men så blev inte fallet. Resultatet är över förväntan, vill jag påstå. Att cirka 50 barn väljer Floda friskola som sin skola är ett gott resultat, om man jämför med andra uppstartade friskolor ute på landsbygden. Nu har hela landsbygden kring Flodafors, Granhed och Fjällskäfte fått något gemensamt att samlas kring, och kämpa för. Det skapar ringar på vattnet, som leder till utveckling av andra saker i bygden. Detta förstod tyvärr inte kommunledningen i Katrineholm, den dagen man beslöt att lägga ner en av de mest framstående landsbygdsskolorna i kommunen.
Men för att lyckan ska bli bestående krävs mer än bara engagemang. Skolan måste verkligen vara ett alternativ som föräldrar och barn väljer självmant i framtiden. Ett alternativ där nytänkande i undervisningsformer och pedagogiska metoder får barnen att växa. För det krävs en stark ledning på skolan, med en rektor som är uthållig och har adekvata ledaregenskaper. Jag är övertygad om att Karin Bennerhed är en lämplig person. Jag minns henne som en NO-lärare på Söder och i Nävertorp och hon hade alltid spännande metoder i sin undervisning att erbjuda sina elever. Så hon har säkert kommit på rätt plats.
Genom stort lokalt engagemang och med ett ledarskap som tänker nytt är alltså förutsättningarna goda för en bestående framgång för Floda friskola. Eldsjälarna i Floda har gått före och påverkar nu landsbygdsbor runt hela Katrineholm. Hoppet kanske sträcker sig ända till Baggetorp och Österåker. Kan Floda så kan vi, kan man ju tänkas resonera där.
Men finns det då inga förlorare i denna segslitna och uppmärksammade fråga? Ja, frågan är ju om inte skattebetalarna i Katrineholm som lidigt ett stort nederlag. Att först lägga ner en fungerande skola för att sedan, som ett brev på posten få en nyuppstånden friskola, borde vara en ren förlust för kommunekonomin. Jag ser verkligen fram emot att någon kommunalfullmäktigeledamot begär en rejäl utredning om ekonomin totalt sett för kommunen, när friskolan nu är på plats. En kostnadssammanställning ställd mot om Floda skola hade varit kvar som kommunal skola och av med alla kringkostnader som har lagts ner på utredningar, omflyttningar av elever, ombyggnationer lokaler för att anpassa till Flodabarn och så vidare. Men jag vet uppriktigt sagt inte om någon i den halvt insomnade oppositionen i Katrineholm orkar ställa den frågan.
Den största förloraren är dock socialdemokraterna. I varje fall i Floda församlings valdistrikt. Om jag inte minns fel, så brukar cirka 150-200 röster tillfalla S i Flodafors vallokal. Ska vi slå vad om hur många som läggs i september 2010?