Vingåkersborna är säkra sopsorterare

97 procent av Vingåkersborna känner sig säkra på vad de får lägga i den gröna påsen.

Foto:

Övrigt2018-01-30 16:00

Sörmland vatten, som ansvarar för vattenförsörjning och sophantering i KFV-området, har gjort en enkätundersökning bland sina kunder.

Kommuninvånare har fått svara på bland annat hur nöjda de är med dricksvattnet och om de känner till hur de ska sortera ut sitt matavfall.

Resultatet visar att i synnerhet Vingåkersborna är mycket nöjda med sitt dricksvatten: 96 procent säger sig vara tillfreds med kvaliteten på vattnet här. Även i Katrineholm tycker de allra flesta, 92 procent, att vattnet är gott.

Sämre är det i Flen, där bara 57 procent är nöjda med vattnet. Men i och med att Flen inom kort kommer att få samma vatten som Katrineholm, hoppas Sörmland vatten att även Flensborna ska bli nöjda.

Sedan drygt ett år används den så kallade gröna påsen för att sortera ut matavfall. Matavfallet blir sedan till biogas.

Enligt enkätundersökningen känner sig 97 procent av Vingåkersborna säkra på vad de får och inte får lägga i den gröna påsen. I Katrineholm och Flen är siffran något lägre, men fortfarande runt 90 procent.

Även de så kallade plockanalyser, som Sörmland vatten låter genomföra av soporna, visar att invånarna i de tre kommunerna är duktiga på att sortera ut matavfall. När systemet infördes sattes ett mål på 50 procent – analyser visar att 54 procent av matavfallet sorteras ut.

‒De är fantastiskt duktiga, säger Helen Sylvefjord, kundservice- och kommunikationschef på Sörmland vatten, om alla dem som sorterar ut sitt avfall.

Även när det gäller farligt avfall, sköter sig de allra flesta. Mindre än en procent av det farliga avfallet hamnar fel, enligt Sörmland vatten.

‒Men det är fortfarande för mycket, vi har tillsammans med kommunerna en nollvision, säger Helen Sylvefjord.

I vilken grad det slängs annat än matavfall i de gröna påsarna vet Sörmland vatten inte – än. Detta ska analyseras under året. Om annat än matavfall läggs i de gröna påsarna, riskerar biogastillverkningen att störas, enligt Sylvefjord.

‒Om metall och sådant slängs i de gröna påsarna, kan maskinerna i processen ta skada, säger hon.

Rätt avfall i påsen

90 procent av invånarna i Flens kommun, 93 procent i Katrineholm och 97 procent i Vingåker säger sig vara säkra på vad de ska lägga i den gröna påsen och vad som inte får slängas i den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!