Vingåker satsar på nytt projekt med språkvänner. Projektledaren: "Språket är nyckeln till allt"

Som nyanländ kan det vara svårt att komma in i samhället och lära sig språket. Integrationsenheten satsar nu på ett projekt med språkvänner, där nyanlända och etablerade svenskar möts.

Det finns flera fördelar med att ha en språkvän enligt Angela Sidiqi, projektledare och Elisabet Broms, administrativ assistent. Nyanlända utvecklar språket och lär sig om det svenska samhället och båda har ett utbyte av att lära sig om olika kulturer och minska fördomar.

Det finns flera fördelar med att ha en språkvän enligt Angela Sidiqi, projektledare och Elisabet Broms, administrativ assistent. Nyanlända utvecklar språket och lär sig om det svenska samhället och båda har ett utbyte av att lära sig om olika kulturer och minska fördomar.

Foto:

Övrigt2018-04-26 18:03

Verksamheten med flyktingguider är välbeprövad och finns i cirka 70 svenska kommuner. I Vingåker har arbetet precis startat och Angela Sidiqi är anställd som projektledare på halvtid. Projektet riktar sig till Vingåkersbor över 18 år som har fått uppehållstillstånd och som har tillräckliga språkkunskaper för att kunna kommunicera på svenska. I mars började projektledaren bygga upp verksamheten, inledningsvis genom att undersöka hur andra kommuner har gjort.

– Erfarenheter från andra kommuner visar att det är komplicerat med de som söker asyl och kanske får avslag eller blir flyttade till en annan kommun, säger Angela Sidiqi.

För att hitta deltagare har en informationskampanj inletts där företrädarna värvar språkvänner till exempel under valborgsmässofirandet och Vingåkers marknad. De samarbetar också med Svenska kyrkan, Röda korset och Studiefrämjandet. Intresseanmälningarna har börjat trilla in och det första "paret" matchades under torsdagen.

– Språket är nyckeln till allt. Det hjälper att ha svensktalande vänner, då kommer man lättare ut på arbetsmarknaden, säger Angela Sidiqi.

Hon har egen erfarenhet av att komma till ett nytt land.

– När jag kom till Vingåker i december 2012 så träffade jag svenskar på Mötesplatsen. Av dem lärde jag mig svenska och hur samhället fungerar. De var ett väldigt stort stöd då och jag fortfarande vän med de jag mötte då.

Varför ska man bli språkvän?

– Man lär sig en ny kultur och man gör en insats för integrationen och för att minska fördomar, säger Angela Sidiqi.

En timme då och då är tiden som behöver avsättas. Det hela bygger på frivillighet och kravlöshet och man gör roliga saker tillsammans.

– Det behöver inte ta mycket tid. Om man till exempel har barn som idrottar så kan man ha en språkvän som har barn i samma lag. Då kan man prata medan barnen tränar.

För att finansiera projektet har Vingåkers kommun sökt 1 007 000 kronor i bidrag från länsstyrelsen i Sörmland. Tanken är att man avslutar språkvänskapen efter ett år och projekttiden är satt till och med 2019.

– Det kan blomma ut i en livslång vänskap, säger Jerry Karlsson, samhällslots.

Så går det till

Den som vill ha eller vara en språkvän fyller i ett onlineformulär eller en blankett.

Samordnare matchar utifrån gemensamma erfarenheter, intressen, familjesituation och ålder.

Vid det första mötet är en samordnare med, sen sker träffarna på egen hand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!