– Om man vill ha en förändring måste man jobba för den. Och om man är med i ett politiskt parti måste man vara beredd att ta uppdrag.
Själv gick han med i Moderaterna i början av 2000-talet, efter en ungdomlig utflykt till vänster.
– Första gången jag fick rösta blev det på Vänsterpartiet eftersom jag tilltalades av deras fördelningspolitik. Sedan röstade jag på Socialdemokraterna i ett val, innan jag gick över till Moderaterna.
Jag tyckte att jag borde få bestämma mer vad jag ska göra för min lön
Vandringen mot höger handlade till stor del om att Christer Sundqvist kom fram till att han ville bestämma själv.
– Jag tyckte att jag borde få bestämma mer vad jag ska göra för min lön. Det hade väl att göra med att jag började tjäna egna pengar och upptäckte hur mycket som gick bort i skatt.
Men att lägga sin röst på ett parti är inte detsamma som att påverka, upptäckte han.
– Om man stör sig på saker i en kommun måste man jobba för att få till en förändring.
Så när Moderaterna, inför valet 2002, gick ut till medlemmarna och bad om förslag till ledamöter i nämnder och styrelser grep Christer Sundqvist pennan och nominerade sig själv till service- och tekniknämnden.
Men jag insåg snabbt hur lite man kan åstadkomma i en nämnd om man sitter i opposition
– Jag kom med som ersättare. I början tyckte jag det var väldigt spännande, nu äntligen skulle jag få vara med och påverka. Men jag insåg snabbt hur lite man kan åstadkomma i en nämnd om man sitter i opposition.
Just den saken blev det ändring på 2010, när Moderaterna i Katrineholm bildade majoritet tillsammans med Socialdemokraterna. Då hade Christer Sundqvist arbetat sig vidare uppåt i hierarkin, först som ordinarie i service- och tekniknämnden och från 2010 som ledamot i kommunfullmäktige.
Dessutom har han bytt nämnd, från service- och tekniknämnden till socialnämnden där han i dag är vice ordförande. Uppdraget har varit lärorikt, tycker han.
– Jag har lärt mig jättemycket.
Socialnämnden har ansvar både för försörjningsstödet och för placeringar på behandlingshem.
– Det finns så många myter om försörjningsstöd. Man tror att kommunen öser pengar över familjer som lever lyxliv på bidrag. Så är det inte alls, det kan jag intyga. Den som går på försörjningsstöd får ingenting över.
– Den tyngsta posten för socialnämnden är placeringar på externa HVB-hem. Där är kommunen bunden av lagar och förordningar, men jag tycker ändå det behövs en generell översyn av kostnaderna.
[fakta nr="2"]
Efter valet 2014 har Moderaterna 6 mandat i Katrineholms kommunfullmäktige, medan majoritetspartnern Socialdemokraterna har 24. M har också fått kritik för att partiet hamnat helt i skuggan av S och för att partiet inte fått igenom sina egna krav.
Det senare stämmer inte, tycker Christer Sundqvist.
– Faktum är att vi fått igenom 80 procent av punkterna i vårt program inför den här mandatperioden. Men det märks inte så mycket utåt eftersom det ofta skett efter jämkningar och diskussioner inom majoriteten.
Däremot håller han med om att M behöver synas mer utåt. I dag har partiet ordförandeposterna i bygg- och miljönämnden och valnämnden. Det är inte tillräckligt, menar Christer Sundqvist.
– Vi behöver en mer publik ordförandepost, i en nämnd som syns mer utåt. Vilken nämnd det skulle handla om beror på valresultatet.
Men oavsett hur det går i valet den 9 september så tror Christer Sundqvist inte på en bredare majoritet, med fler partier som styr.
– Bäst är förstås att styra själv. Två partier i majoritet går an, men sedan blir det bara sämre och sämre. Då är det bättre med minoritetsstyre.