Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning för 2017 visar att var tredje kvinna i polisområde Katrineholm känner sig otrygg i det egna bostadsområdet och inte går ut på kvällen.
– Det är inte okej. Alla ska känna sig trygga och säkra på en allmän plats, oavsett tid på dygnet, säger Hanna Mehaj, säkerhetsstrateg i Vingåkers kommun, och menar att kvinnors liv inte ska begränsas av en otrygghetskänsla.
Peter Henriksson, säkerhetschef i Katrineholms kommun, håller med. I Katrineholms kommuns strategi för trygghetsarbetet finns jämställdhetsaspekten med som tydlig inriktning.
I båda kommunerna pågår ett kontinuerligt arbete med åtgärder för att öka tryggheten. Båda arrangerar trygghetsvandringar för att ge människor chansen att peka på otrygghet. I Vingåker har detta på sistone medfört åtgärder mot buskörning genom sänkta hastigheter och betongsuggor som smalnar av vägen och då stryper farten.
– Upptäcker vi klotter ska det tas bort, säger Hanna Mehaj och förklarar att en tilltalande miljö ökar tryggheten.
Nu efterlyser hon rapporter från medborgarna om vad mer som behöver åtgärdas för att öka tryggheten.
Båda kommunerna jobbar också med att förbättra belysningen utomhus och med att ta bort skymmande buskage. I Högsjö ska belysningen vid skolan förbättras. I Sveaparken i Katrineholm pågår just nu avverkning i trygghetsskapande syfte.
– Vi vill att folk ska ut och gå i parken, folk ska vara ute. Det ökar tryggheten, säger Peter Henriksson och pekar även på "Lyckliga gatan"-festerna som positiva insatser för tryggheten där folk möts och lär känna varandra.
Han ser också positivt på ökad kameraövervakning vid skolor, liksom arbetet i kommunens sociala insatsgrupp.
Men även om det redan görs bra saker för att öka tryggheten så behövs det enligt Katrineholms säkerhetschef ännu mer. Och kommunpolitiker och kommundirektör i Katrineholm har gett ett särskilt uppdrag till nämnder och förvaltningar att omgående ta fram åtgärder som minskar brottsligheten och ökar tryggheten.
– Vi måste få effekt på arbetet. Vi ökar takten i det brottsförebyggande arbetet. Vi har en faktisk brottslighet som är hög och skapar otrygghet.
– Kommunen måste ta ett steg framåt och trycka det här bortåt. Det går. Vi har 3200 anställda, folk som jobbar dygnet runt och en bra lagstiftning. Helst ska ingen känna sig otrygg, men det är svårt. Det initiala målet är att komma under rikssnittet, säger Peter Henriksson.
Hanna Mehaj är också beredd att öka trygghetsinsatserna i Vingåker, men vill först invänta den fördjupade rapport som polisen vill göra med resurser från länsstyrelsen.