Avståndet mellan människor krymper tack vare digital teknik. Och det ger hopp om en massa smarta idéer som kan föra samhället framåt.
Om det här har jag hört Katri Saarikivi, finsk forskare inom kognitiv neurovetenskap som bland annat kollar på mänsklig interaktion och empati, berätta. Hon pekar på siffror som säger att i dagens digitala värld känner alla varandra på något vis i fyra steg. Tidigare ska avståndet ha varit 5,2 steg.
Den som googlar kan hitta begreppet ”sex grader av åtskillnad”, vilket är en hypotes som gjort gällande att alla människor på jorden är sammanlänkade med högst fem personer som mellanled.
Det går också att hitta information om ett experiment som utfördes för 50 år sedan och som handlade om att genom ett brev, adresserade till en aktiemäklare i en amerikansk stad, se hur lång kedja som krävdes mellan människor innan brevet hamnade i rätt händer. I och för sig berättar Wikipedia att bara fem procent av alla brev överhuvudtaget nådde fram, men de brev som ändå nådde aktiemäklaren hade krävt åtta steg i snitt.
Att avståndet mellan människor är kortare i dag, och att en försändelse alltså skulle ha större chans att nå fram med färre steg, ser vi ganska lätt i sociala medier. (Sannolikt har också digitala kontaktvägar gjort att en del svinn av brev eliminerats, eftersom få sannolikt fysiskt skulle behöva gå med brevet till mottagaren i dag). Spana in dina vänlistor på Facebook eller ditt kontaktnät på Linked In så ser du säkert ganska snart ett nät av kopplingar mellan människor du inte hade en aning om att de känner någon, som känner någon, som känner någon som känner dig.
Och, tänker du? Jo, Katri Saarikivi menar att mänsklig interaktion är superviktig och en enorm tillgång i arbetslivet. Det är genom att människor kommer närmare varandra, möts och interagerar som smarta idéer uppkommer, nya sätt att lösa problem på blir möjliga.
Katri Saarikivi menar att internet gör människor ännu smartare, eftersom det ökar möjligheterna för människor att interagera. Det är genom mänsklig interaktion som nya möjligheter kan formas som kan bära samhället framåt.
Katri Saarikivi menar att en organisation som ger utrymme för den här kollektiva intelligensen att skapas, utvecklas och få fart är en organisation som har framtiden för sig. Så behöver vi som lokaltidningen också funka, i synnerhet i dag då människor kräver nya sätt att ta till sig nyheter på. Hur ska framtidens Katrineholms-Kuriren se ut?
Jag vill tro att vi som lokaltidning också är en viktig motor i att skapa länkar mellan människor, i att korta avståndet och kanske framför allt att i att ge människor en gemensam verklighetsbeskrivning att ta avstamp i när diskussionen i vår demokrati ska föras. Vår nyhetsrapportering kan hjälpa människor att se vilka problem det finns som behöver kollektiv intelligens för att kanske få en lösning. Därför är jag glad över de räckviddssiffror för Katrineholms-Kuriren som kom häromdagen: tredje tertialets siffror visar att vi ligger kvar på samma räckvidd som året innan, vilket är bra i en värld med så mycket konkurrens om uppmärksamheten. Vår papperstidning har alltså fortfarande en räckvidd om 22 000 människor varje dag. Det ger möjlighet till ganska många kopplingar!
Lägg sen till att koncernens nya e-tidningsappar laddats ner fler än 10 000 gånger – och att ännu fler är inne och kollar nyheter på våra sajter varje dag. Det ger verkligen hopp om att vi på vårt sätt bidrar till att minska avståndet mellan människor, ökar förståelsen och kanske rent av bidrar till att skapa en bättre värld.