"Vi ger oss inte men vi vill ha fred"

Övrigt2011-10-08 05:00

Det var en märklig dag i torsdags. Märkligt så till vida att det var så mycket som hände, av så skiftande karaktär. Högt och lågt, litet och stort, mjukt och hårt.

Det började med att Kurirens egen turnébuss stannade i Högsjö. Detta lilla fina samhälle som har tagit en plats i mitt nya sörmländska hjärta.

Vi mötte så många härliga barn i torsdags, som tog för sig, visade stor nyfikenhet och vilja att lära mera. Frågestunden, när jag testades i tidningskunskaper, var lärorik också för mig. Att få prata med unga människor om tidningens roll i en demokrati är ett privilegium.

Vid middagstid, mitt under Högsjöbesöket, kom Yngve Nord och delade med sig nyheten att Tomas Tranströmer fått Nobelpriset i litteratur. Äntligen!

På kvällen satt jag sedan och tittade på Babel i tv som ägnade hela programmet åt att ära, analysera och diskutera Tranströmers författarskap. Dikter lästes och det var verkligen en högtidsstund. I min gamla hemstad Västerås är glädjen naturligtvis mycket stor, eftersom Tranströmer bott där. Det var 1965 som han fick en tjänst som psykolog vid landstingets PA-råd och flyttade in i ett radhus tillsammans med sin familj och fortfarande delas Tranströmerpriset ut i hans gamla hemkommun. Numera bor Tomas Tranströmer på Södermalm i Stockholm, där han lever ett lugnt liv tillsammans med hustru Monica efter stroken han drabbades av 1990.

Humanisten Tranströmer är poeten som mycket lågmält, men ändå oerhört kraftfullt, penslar ord ur vardagslivet och inte väjer för svåra frågor om och kring liv och död. En strof från i torsdags kväll har stannat kvar; "Vi ger oss inte men vi vill ha fred". Jag tänkte på den när jag avlyssnade ett intalat meddelande i min mobil, som upprört undrade varför Kuriren inte bevakade "stupstocksdemonstrationen" i Katrineholm förra lördagen.

- Jag hade förväntat mig att få läsa om den, menade kvinnan.

När det gäller "stupstocken", så fattades ett beslut som innebar att vi gjorde en förhandsartikel om demonstrationen, men inte någon artikel från själva "begivenheten".

Varför inte? Att manifestationen skulle äga rum och vad den skulle handla om fanns det anledning att berätta om. Katrineholmarna fick information om var de kunde ta del av yttrandefrihetshandlingen, som riktas som mycket skarp kritik mot landstingets sätt att hantera våra skattepengar. Arrangören fick i direktcitat i fredagstidningen berätta varför han tyckte det var viktigt att på ett så drastiskt sätt torgföra sitt och andras missnöje. Där satte vi stopp för "stupstocksbevakningen" och det blev inget reportage från när stupstocken stod på plats under lördagen.

Hur landstinget förvaltar våra pengar är naturligtvis av stort intresse för oss skattebetalare. Vi har rätt att kräva att allt sköts bra och professionellt. I en serie artiklar har framför allt våra systertidningar Eskilstuna-Kuriren och Södermanlands Nyheter, men också Katrineholms-Kuriren, kraftfullt och energiskt granskat landstinget. Dessa avslöjanden om bland annat höga och oförsvarbara arvoden också efter avslutad tjänst, har fått till resultat att tjänstemän avskedats, samt att nya regler tagits fram. Det är bra och på så vis uppfyller och sköter vi vårt granskande uppdrag. Mer sådant!

Spaltkilometer av insändare och debattartiklar har också införts i Kuriren, en del riktigt vassa, andra mer lågmälda.

Däremot finns det ingen anledning för tidningen att vara med och driva upp en hätsk stämning, varken i insändare som i svepande formuleringar drar alla landstingsanställda politiker och tjänstemän över en kam, eller i att återge medeltida avrättningsmetoder. Tiden när man fick sitta i stupstocken och skämmas offentligt för sina gärningar är förbi. Det samhället vill vi inte ha tillbaka och då ska heller inte tidningen spela med så det blir så. Vi behöver en mer hyfsad samtals- och diskussionsnivå, såväl människor emellan, som i tidning och i sociala medier. "Vi ger oss inte men vi vill ha fred", som Tranströmer skrev.

Jag är medveten om att det säkert finns olika uppfattningar om mitt beslut är rätt och riktigt, eller felaktigt. Hör gärna av dig, eller gå in på min blogg på kkuriren. se och tyck till.

Trevlig helg!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om