Att få ett knytnävsslag är aldrig okej. Än mindre på jobbet.
Ändå var det precis vad som hände mig i veckan, då jag som ansvarig utgivare för Katrineholms-Kuriren var på plats i Vingåker för att möta läsare och för att dela ut almanackor. Händelsen har fått mycket uppmärksamhet – och det med all rätt.
Ingen människa ska bli slagen, och när slaget riktas mot en ansvarig utgivare är det också ett slag mot demokratin och mot oss alla. Det kan uppfattas som ett försök att inskränka det öppna samhälle som vi är vana vid. Ett samhälle där vi har rätt att säga, tycka och tänka vad vi vill och där vi ska kunna göra det utan att vara rädda för repressalier. Ett samhälle där vi har en grundlagsskyddad tryckfrihet, där vi står upp för en pressfrihet och ocensurerat ska kunna publicera vad vi vill – men där vi också har ett system med en ansvarig utgivare som tar just ansvar för att de publiceringar vi gör ska vara schyssta, demokratiska och värna ett samhälle med plats för alla.
Hot, hat och våld mot journalister är tyvärr vanligare än vad polisens statistik visar
När den ansvariga utgivaren utsätts för våld och hot är det handlingar som riskerar att få konsekvenser om vi inte säger stopp och gemensamt visar att det är en utveckling vi aldrig accepterar. Det stödet har många visat efter händelsen i Vingåker och det ger hopp.
Men hot, hat och våld mot journalister är tyvärr vanligare än vad polisens statistik visar. Enligt en undersökning från Göteborgs universitet, som gjorts bland Journalistförbundets medlemmar, har sex av tio journalister någon gång varit med om hot, våld eller trakasserier i samband med sin yrkesutövning. Fler än hälften uppger att hoten, trakasserierna eller våldet gjort att de blivit rädda och sen undvikit att bevaka en fråga, ett ämne eller en grupp. Hoten får alltså i många fall konsekvenser: journalister skräms till tystnad, demokratins väktare bakbinds och öppenheten äts tyst upp.
Statistiken visar att få fall av våld, hot och trakasserier mot journalister polisanmälts. Enligt undersökningen uppger bara elva procent av de drabbade att de anmält. Många förklarar att de bagatelliserat händelsen, andra att de inte trott att polisanmälan skulle leda till något.
Vi får aldrig ge efter för krafter som vill tysta
Vi får aldrig bagatellisera det som riskerar att på sikt få vårt öppna samhälle att falla. Vi får aldrig ge efter för krafter som vill tysta. Därför måste vi anmäla. Och det bästa du som medmänniska och läsare kan göra för oss är att ta ställning för demokratin och öppenheten genom att prenumerera och på så vis möjliggöra för oss att göra vårt jobb och visa att du tycker att det är viktigt.
För vad har vi för demokrati den dag då alla journalister skrämts till tystnad?