"Vi borde vara stolta över bävern"

Sörmland‒Det är dags att lämna tillbaka strandzonerna till bävern. Vi har lånat dem länge nog, säger "bäverexperten" Göran Hartman.

Övrigt2017-03-01 14:53

Den sörmländska bäverstammen är spridd över hela länet och uppgår, enligt Jägareförbundets uppskattning, till flera tusen individer. Bävrarnas negativa inverkan på mänskliga konstruktioner får en del uppmärksamhet, men bävern gör också mycket gott.

‒Det naturliga tillståndet för ett vattendrag i Sverige är att stränderna är påverkade av bäver. Men vi utrotade bävern, vande oss vid något annat och nu har vi fått för oss att det är så det ska vara. Men all den så kallade störning i skogslandskapet som bävern orsakar ger förutsättningar för många andra organismer. Bävern har en mycket positiv effekt på artmångfalden, säger Göran Hartman, universitetslektor vid SLU.

Under bävrarnas ofrivilliga timeout bebyggdes stränderna, vägar och järnvägar började korsa landet och den odlade åkermarken spred sig. I dag, när bävern gör vad bävrar alltid gjort, är det människans nymodigheter som tar stryk. Den ekologiska aspekten värdesätts inte fullt ut.

Göran Hartman påpekar att bäverdämmen bland annat skapar nya dammar och våtmarker.

‒ Och till slut går dammarna sönder och då får vi en bäveräng med gräs och örter på en tidigare dämd yta. Hela dynamiken skapar en väldig mångfald i landskapet, och inte minst en massa död ved som det verkligen råder brist på i vårt skogslandskap, säger han.

Han har ett radikalt förslag.

‒Vi kanske får finna oss i att strandzonerna längs vattendragen ska lämnas tillbaka till bävern. Vi har lånat dem så länge. Vi har 100000-tals kilometer vattendrag i inlandet och vi få ge tillbaka en del.

Jägareförbundets Anders Nilsson vill också lyfta fram bäverns positiva effekter.

‒Bävern skapar våtmarker och vårt landskap har blivit fattigare på små, grunda och näringsrika vatten. Man har dikat mycket skogs- och jordbruksmark vilket har påverkat många arter negativt, säger han.

På döda stubbar och fällda stammar växer gärna tickor, och uppväxande sly gillas av skogens växtätande djur. Fåglar söker sig gärna till dessa trakter eftersom de blir rika på insekter.

Göran Hartman igen:

‒Vi tänker inte på att bäverns förekomst i Sverige är ett resultat av den kanske allra mest framgångsrika naturvårdsinsatsen i landet någonsin. Vi utrotade bävern. Några entusiastiska naturvårdare drog i gång återplanteringen, och mot förmodan lyckades den. Det är helt fantastiskt och vi borde vara stolta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!