Veckor av kaos för hyresgäster när stammarna byts

Inga matlagningsmöjligheter, inget vatten, långt att gå till utkylda toaletter och hyresgäster som får kissa på balkongen – så ser det ut just nu på Bjurstorpsgatan.

Ifraah Osman visar hur familjen bor under stambytet.

Ifraah Osman visar hur familjen bor under stambytet.

Foto:

Övrigt2018-10-25 05:00

På Bjurstorpsgatan 2 i Katrineholm, en trevåningslänga utan hiss, bor 37 personer över 18 år och ett antal barn. I lägenheterna är kök och badrum helt urblåsta. Portar och ytterdörrar står öppna och hantverkare går ut och in. Det dammar och bullrar, i sovrummen är möblerna täckta av plast och golven av papp – och mitt i byggkaoset försöker hyresgästerna leva normalt.

En kvinna har mer eller mindre barrikaderat sig i vardagsrummet med sin hund och berättar om kaoset som uppstått när KFAB byter stammar i fastigheten, ett arbete som enligt informationspappren ska ta fem veckor i anspråk.

– De har rivit hela köket, hela badrummet, delar av klädkammaren. Jag kan inte diska, inte laga mat, vatten får jag hämta vid bajamajorna. Det blir nudlar och vattenkokare och jag får köpa färdiga matlådor. Jag har kroniska problem med luftrören, jag får dammsuga hela tiden, säger hon.

Vid stambyten är det annars vanligt att hyresvärden ser till att det finns varmt och kallt vatten på varje våningsplan i hyreshusen, men det är inte fallet på Bjurstorpsgatan.

Tidningen har sökt Hyresgästföreningen, både lokalt och regionalt, för att få reda på vad som är rimligt vid stambyte, men har inte fått något svar.

Det finns inget lagkrav på att hyresvärden måste erbjuda ersättningslägenheter, men Hyresgästföreningen skriver på sin hemsida att man har rätt till nedsatt hyra, om man inte kan använda sin lägenhet på ett normalt sätt. Man kan också få rätt till ersättning om man haft extra kostnader när man inte haft tillgång till hela lägenheten, exempelvis om man varit tvungen att bo någon annanstans eller varit tvungen att åka någonstans för att tvätta.

Stambyte

Med jämna mellanrum, omkring vart 40:e eller 50:e år, behöver avloppsrör och vattenledningar bytas i hus. Det kallas stambyte.

Eftersom rören ligger inne i väggarna är arbetet omfattande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!