I källarförråden på Vasavägen 13 var saneringsarbetet i full gång under onsdagsmorgonen. En av de drabbade hyresgästerna är Gerd Roos som i tisdags följde dramatiken när en större dricksvattenledning brast i samband med ett grävarbete på Vasavägen. De tre byggjobbare som arbetade i schaktet fick blixtsnabbt rädda sig undan när ledningen brast och schaktet fylldes till brädden. På bara några minuter förvandlades det till en 4–5 meter djup sjö.
– När vattnet började fylla på var jag ute och frågade om det fanns risk för att vår källare skulle översvämmas, men fick höra att det inte var någon fara. Två timmar senare var det översvämmat, säger Gerd Roos och konstaterar med en suck att en hel del av det som förvarades i förrådet har vattenskadats.
Bostadsrättsföreningens vice ordförande Jan-Anders Nyman berättar att man tidigare har haft besvär med översvämningar vid skyfall, men att det problemet var avhjälpt.
– Att det här skulle kunna hända kunde man ju inte ana, men det var ett väldigt tryck på vattnet när ledningen brast. Vattnet trycktes upp genom dagvattenbrunnen och gick baklänges upp i källarens avloppsbrunnar. Även genom fastighetens ytterdörr gick vatten in, säger han.
Sammanlagt tre stora fastigheter drabbades av översvämningar. Sörmland vatten, ansvarig entreprenör för bygget och kommunen hjälptes åt med att pumpa ut vatten och sanera. Helen Sylvefjord är kommunikationschef på Sörmland vatten och berättar att det tog ungefär en timma innan man helt fick stopp på läckan. Fram till midnatt natt mot onsdag var dricksvattnet avstängt.
– Vi har kopplat på en provisorisk lösning för att få igång vattnet och arbetar på en mer långsiktig lösning. Det är ett samarbete mellan flera parter för att åtgärda skadan och lösa situationen.
Vattenledningen som brast är 20 centimeter i diameter och klassas som en medelstor ledning.
– Det är ett ordentligt tryck i ledningen och när den går av går det fort. Vattnet rann även över kanten på schaktet så halva Vasavägen blev översvämmad. Vi har ventiler som kan öppnas och stängas och prio ett i de här lägena är att begränsa läckan.
Läckan medförde även att dricksvattnet i kranarna blev missfärgat på flera håll i Katrineholm.
– Det finns avlagringar i vattenrör och när man förändrar tryck eller ändrar riktningar i ledningar kan de släppa. Det är inte farligt men det ser otrevligt ut och händer tyvärr när man får en större läcka. Om man spolar 20-30 minuter blir vattnet klart igen, säger Sylvefjord.