Vatten och skugga – A och O för alla djur i värmen

Många har det svårt i den extrema hettan som Sverige är insvept i just nu. Men det är inte bara barn och äldre som kämpar när Sverige kokar. Också djuren har det besvärligt och de kan inte berätta för oss hur de mår.Det finns en hel del råd för vad man ska göra och inte göra när det gäller djur på sommaren. Enkelt kan man säga: vatten och skugga - är A och O.

Övrigt2018-05-19 08:00

Försäkringsbolag, veterinärer, myndigheter och media har många tips om vad vi människor kan göra för djuren i den extrema hettan som råder just nu.

Vatten och skugga är viktigast. Kombinerat med sunt förnuft. Och att vi tänker efter hur vi agerar mot djuren - innan det är försent.

Hundar till exempel är extremt känsliga för värme. Det poängterar man i djurvårdguiden, som drivs av Evidensia Djursjukvård och som 61 djurkliniker står bakom.

Alla experter varnar för djur i bil på sommaren. Värmen stiger snabbt inne i bilen, oavsett vad du tror själv. För ett djur blir det snabbt livsfarligt. Att du lämnar några fönster öppna spelar ingen roll. Luftcirkulationen därinne är ändå otillräcklig, enligt djurvårdguiden.

Risken är större för vissa hundar: hundar med tjock päls, överviktiga hundar, äldre hundar, hundar med andningsproblem, hundar med platta nosar, hundar med hjärt- eller lungproblem.

På jordbruksverkets hemsida skriver man att ett djur aldrig får lämnas utan tillsyn i bilen om temperaturen befaras kunna överstiga 25 grader i bilen

"Använd aldrig din bil som förvaringsutrymme för hunden eller katten under sommaren. Också luftfuktigheten har betydelse. Ju högre luftfuktighet, desto snabbare överhettas djuret. Din bil är ett fordon, inget förvaringsutrymme för ett djur", poängterar jordbruksverket.

Försäkringsbolaget Agria skriver att värmeslag är livshotande för hunden. Varje år dör hundar av värmeslag efter att ha lämnats i bilen: "Många tror att det räcker med att veva ner fönstren, men mätningar visar att temperaturen i en bil snabbt stiger till runt 85 grader, även om bilen står i skuggan med öppna fönster och det bara är runt 20 grader utomhus. Hunden överhettas snabbt och det är ett livshotande tillstånd".

Försäkringsbolaget Sveland konstaterar på sin hemsida att tecken på att hunden har drabbats av värmeslag är att den hässjar (snabb ytlig andning), dreglar eller har feber, torra klibbiga röda slemhinnor, hög puls eller i allvarligare fall andningssvårigheter, kräkningar och slutligen koma.

"Om du ser en hund som lider svårt är det lagligt att ta till nödvärn och krossa rutan. Är situationen minde akut bör du kontakta polisen som sedan hanterar ärendet", skriver man på sveland.se

Men inte bara hundar, katter eller våra andra husdjur lider av värmen.

Också de vilda djuren, från små till stora, har det jobbigt och kan behöva människornas hjälp.

Fyll vatten i en skål eller i ett platt fat så att både små och stora djur kan dricka vatten eller svalka sig.

Det spelar ingen roll om du har en egen trädgård eller bor i stan. Vatten och svalka behövs överallt.

Källor:

https://www.djurvardguiden.se

www.jordbruksverket

www.sveland.se

www.agria.se

https://evidensia.se

Några enkla kom-ihåg för djuren i värmen

@ Lämna aldrig ditt husdjur ensam i bilen på sommaren. Värmen i bilen stiger fortare än vad du tror. Några nedvevade rutor hjälper inte.

@ Ha alltid med dig vatten.

@ Ta det lugnt, speciellt på varma dagar,

@ Undvik träning med husdjuret när det är som varmast.

@ Långpromenader kan du göra på morgnar eller kvällar när det är svalare.

@ Du kan raka ner eller trimma hundens päls under de varma månaderna.

@ Tänk på att asfalt blir väldigt varm och kan skada tassarna på en hund.

@ Det kan bli väldigt varmt på bussar och andra transportmedel.

@ Se till att hunden lägger sig i skuggan, försök att hitta en plats där det fläktar.

@ Ska du ut och resa? Fundera på om hunden/husdjuret verkligen har samma behållning av den varma resan som du. Oftast är det lika bra med hundpensionat eller att vistas hos släkt eller vänner när du semestrar.

@ För de vilda djuren, stora eller små: sätt ut vatten. I ett platt fat och i en stor skål. Oavsett om du bor med egen trädgård eller i hus i stan.

@ Det här kan du göra själv om du misstänker att en hund har fått värmeslag, innan du kommer till en veterinär: (Källa: djurvårdguiden)

Kyl ner hunden med vatten, till exempel genom att blöta ner handdukar att svepa in den i eller bada/duscha den om det finns möjlighet till det. Det är bra om den blir blöt ända in på skinnet. Du kan också fläkta hunden med en handduk. Den ska naturligtvis få vatten att dricka. Håll hunden stilla.

Använd svalt, men inte iskallt vatten eller is. Dels för att det är obehagligt och dels för att då drar blodkärlen i huden ihop sig och då får man en sämre avkylning.

Mät gärna temperaturen för att ha koll på förloppet. Den ska ner till normaltemperatur, inte mindre. Hundens normaltemperatur är runt 38,5 grader. När termometern visar 40 grader är det dags att sluta kyla hunden för att inte riskera att den bli undertempad, men man ska ändå fortsätta mäta temperaturen för att se så att den varken stiger igen eller bli för låg.

Febernedsättande mediciner hjälper inte vid värmeslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!