Varningens finger för ökad brytning i Glysa

Bygg- och miljönämnden har inga invändningar mot utökad verksamhet i Glysatäkten. Miljöpartiet ser dock uppenbara risker och försökte stoppa kommunens beslut.

Foto:

Övrigt2019-02-13 13:00

Det är en ansökan från Ericsberg fideikommiss AB som nämnden yttrat sig om. Markägaren söker mark- och miljödomstolens tillstånd till fortsatt och utökad verksamhet i berg- och grustäkten.

Ansökan omfattar ett totalt uttag av 4,5 miljoner ton berg inom 15 år. Under ett normalår handlar det om upp emot 200 000 ton, men enstaka år ska ännu mer kunna brytas.

Därför måste bergsbrytningen gå djupare än tidigare. Det innebär sprängningar 15 meter under grundvattennivån, vilket kräver att grund- och dagvatten pumpas till en infiltrationspunkt i åsen. Detta väcker vissa farhågor på grund av närheten till dricksvattentäkten i Forssjö.

Utifrån ansökan bedömer kommunens miljökontor att sannolikheten för en kontaminering av åsen är liten. Men ett eventuellt utsläpp skulle kunna få stora konsekvenser. Därför, understryker nämnden, krävs att domstolen sätter tydliga villkor för både verksamhet och tillsyn. Dricksvattnet till Katrineholm och Flen får absolut inte påverkas.

Nicklas Adamsson (MP) ville att nämnden skulle motsätta sig planerna. Ett skäl var just den påtalade risken för vattnet. Ett annat var den miljöbelastning ledamoten ser till följd av sprängningar, buller och utökad lastbilstrafik.

Men framför allt ville Adamsson se nämnden göra en markering mot storskalig utvinning av ballast till betongproduktion. MP:s linje, också i sitt regeringssamarbete med S, är att minska andelen byggnationer i betong.

Adamssons yrkande avslogs.

”Att successivt minska uttaget av ändliga resurser ur jordskorpan för att i stället på ett klokt sätt använda förnybara resurser är att ta ansvar för framtiden och minska klimatbelastningarna”, skriver han i sin reservation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!