– Förr i tiden var stranden full med märkestagare och utdelningen av grodor och simborgarmärken skedde under högtidliga former, minns Nenne Szabo.
Under tiden Vingåkers badhus renoveras finns badhusets personal på plats vid kommunens alla badplatser för att hjälpa sugna barn och unga med de olika märkestagningarna som visar på färdigheter i vatten. Under måndag och tisdag eftermiddag finns de på plats i Högsjö och på onsdag torsdag är det Lytterstas tur.
Det var varmt och skönt vid badplatsen och i vattnet under måndagen och vädret förväntas hålla i sig.
Svensk simidrott, simförbundet, står bakom all märkestagning och strävan är att alla ska vara simkunniga. I år prioriteras vattenprovet öppet vatten. För att klara det ska man kunna hoppa eller dyka så huvudet kommer under vattenytan. När man kommer upp igen ska man simma 200 meter vanligt plus 50 meter på rygg.
De allra flesta har lärt sig simma i en simhall med tempererat vatten men det är lite annorlunda att vara i en sjö eller vid havet. Det är viktigt att man testar i öppet vatten också, menar Nenne Szabo.
Linnea Eriksson hoppade i vattnet och bad kollegorna hålla koll på längderna.
– Jag har tänkt ta simborgarmärket i år också och då kan jag passa på eftersom det inte finns några barn här. Samtidigt ska jag kolla hur det ser ut under hopptornet så det inte finns något som inte ska vara där och orsaka skador, sade hon.
– Helt tomt var det inte, mot eftermiddagsslutet dök en morfar med sitt barnbarn upp och de tog sammanlagt fem märken, berättar Susanne Briander.