Värmeböljan fortsätter: SMHI utfärdar klass 1-varning

Från och med lördagen och fram till på tisdag väntas temperaturen på många håll i länet överstiga 30 grader. SMHI utfärdar en klass 1-varning med anledning av de höga temperaturerna.

Övrigt2018-07-14 13:49

I dag, lördag, är den förväntade maxtemperaturen på många håll i länet över 30 grader. Temperaturerna över 30 grader förväntas hålla i sig en bit in på nästa vecka. Från och med onsdag förväntas de sjunka något med temperaturer på drygt 26 grader.

Med anledning av hettan de kommande dagarna utfärdade SMHI vid lunchtid på lördagen en klass 1-varning. En klass 1-varning utfärdas till följd av mycket höga temperaturer där den maximala dygnstemperaturen under tre till fyra dagar når 30-32 grader.

Under eftermiddagen och den tidiga kvällen förväntas även ett åskoväder dra in över delar av östra Sörmland.

Folkhälsomyndighetens råd vid värmebölja

VAR UPPMÄRKSAM PÅ INOMHUSTEMPERATUREN: Risken för hälsoproblem ökar så snart temperaturen stiger inomhus. Riskerna ökar påtagligt när temperaturen utomhus når upp till 26 °C eller mer under tre dagar i följd.

DRICK MER: Vänta inte på att du blir törstig. Ät vätskerik mat som t.ex. grönsaker och frukt. Undvik stora mängder söta drycker och alkohol. Tänk på att personer i din närhet kan behöva hjälp med att dricka.

ORDNA SVAL MILJÖ: Använd gardiner, persienner och markiser. Försök att vara på den svalaste platsen i bostaden. Vädra på natten när det är svalt.

ORDNA SVALKA: En kall dusch är mest effektiv. En blöt handduk runt nacken är ett alternativ. Använd löst sittande kläder i naturmaterial, de är svalare än åtsittande syntetkläder.

TA DET LUGNT: Undvik fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar.

FÖRVARA LÄKEMEDEL RÄTT: Förvara mediciner svalare än 25 °C grader eller i kylskåp. Läs om förvaring på förpackningen.

VAR UPPMÄRKSAM: Varningssignaler kan vara förhöjd kroppstemperatur, puls, andningsfrekvens och nytillkommen yrsel och onormal trötthet. Muntorrhet och minskad urinmängd kan vara tecken på vätskebrist. Om du tar något läkemedel, t.ex. vätskedrivande, kan dosen behöva justeras. Kontakta sjukvården för specifika råd kring just din eller dina närståendes hälsa.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om