Mottagningen är kvar, om än starkt förändrad genom nya politiska beslut de senaste åren. Det enda som är kvar från bvc, barnavårdscentralen, är den glada Arlakossan som funnits med sedan 50-talet. Den fick flytta med från Ekvägen till lokalerna bredvid värdshuset för drygt femton år sedan. På den kan besökande barn fortfarande gunga i väntan på att få träffa syster.
Högsjöbebisarna var för få för att barnavården skulle få vara kvar; mellan tio och femton nyfödda per år jämfört med de 25 som ansvariga ansåg krävs. Tidigare hade mottagningen också hand om skolhälsovården.
- Det kommer barn, även om vi inte har bvc. Små barn kan till exempel få nageltrång. Skolbarnen kan skutta in här.
Berit Bergsten tar hand om patienter i alla åldrar.
- Många tycker det är skönt att inte behöva åka. De som behöver det här mest är äldre.
- Jag tar emot besök. Mest är det provtagningar, blodprov bland annat, omläggningar, blodtryckskontroller, injektioner kommer många med; de ska ha en spruta. Jag ger råd och har samtal. Enklare sjukvård. Allt klarar ju inte jag. Behöver man en läkare kan jag boka en tid på vårdcentralen.
Två förmiddagar i veckan, måndag och torsdag, är Berit Bergsten i Högsjö. Hon är den enda som jobbar på mottagningen. Resten av tiden finns hon på vårdcentralen i Vingåker. 50 procent av sin tid är hon diabetessköterska. Om mottagningen i Högsjö säger hon:
- Jag tror hela tiden 'den får väl inte vara kvar'. Men den är kvar.