2018 skördades över 25 ton vindruvor på Blaxta vingård.
– Våren kom tidigt med sol och värme, därefter 15 veckor av klarblå himmel med mycket värme. Lägg därtill att vi har 25 procent fler timmar dagsljus än i Bordeaux under sommarhalvåret och en unik mineralrik jordmån. Resultatet har blivit den i särklass bästa skörd och druvmustkvalitet sedan starten 2 000, säger Göran Amnegård.
Han menar att druvorna är av bästa kvalitet.
– Då merparten av Blaxstavinerna exporteras och vi säljer i princip det som framställs har vi svårt att kunna öka försäljningen. Dessutom är det ju så att 2017 var katastrof och vi säljer företrädelsevis 2016 eller äldre årgångar. Den nya 2018 var därför en välsignelse då vi annars hade haft akut brist. Årets stora nyhet är att vi ympade på en Cabernet Franc-kvist på samtliga Merlotplantor, och således kommer 2018 att bli den första årgången där vi kommer framställa ett svenskt Cab/Merlot vin.
Gårdens isvin, Vidal ice wine, har flera gånger vunnit VM-guld. Förra året blev det silver.
Det var år 2000 som Göran Amnegård med familj flyttade från Kanada till Flen för att starta Sveriges första vingård. Under åren som gått har vingården utökats med lokaler för övernattande gäster och större sällskap. Vingårdens restaurang Blacke serverar dagsfärska menyer.
– Genom White Guide och andra restaurangguider har Blaxsta blivit en destination för firande, privata sällskap, konferenser, romantisk weekend, bröllop med mera, säger Göran Amnegård.
Investeringarna fortlöper enligt plan. Förra året invigdes en ny lokal för vinprovning/vinutbildning. I år ska ett gammalt härbre från 1600-talet inredas till en exklusiv svit.