I fyra dagar kommer Martin Sturfält att vara hemma på gården i Sköldingetrakten under resten av januari. Övrig tid är han fullt uppbokad med musiken. Bland annat väntar Mozarts pianokonsert nr 20 på Wermland Opera i Karlstad och en kammarmusikkonsert i Konserthuset i Stockholm.
Den som vill höra och se honom på en sörmländsk scen den närmaste tiden kan passa på den 24 januari, då det blir lunchkonsert hos Scenkonst Sörmland i Eskilstuna med Åsa Karlberg, flöjt, Anette Kumlin, oboe och Martin Sturfält, piano.
‒Jag har spelat på Musik på sörmländska slott och herresäten förut, men inte gjort så mycket annat med Scenkonst Sörmland. De har nya producenter som tänker lite annorlunda. Det blir ett kul program med en föraning om våren. Eskilstuna är ett oskrivet blad för mig. Jag tror att där finns stor potential.
Musiken tar Martin Sturfält både när och fjärran. Nyss var han på ett kort Kinabesök där han spelade på ett universitet för de 700 personer som gick in i lokalen.
‒Det var årets galnaste konsert. I Kina finns inte en person över 40 i publiken. Dessutom kommer väldigt mycket folk på konserterna. Där finns inte så lång tradition av att lyssna på västerländsk musik, så den står högt i kurs. Entusiasmen är enorm i publiken, det är ganska kaotiskt.
Samtidigt som han tycker att det är roligt att spela för en yngre publik framhåller han att diskussionen, inte minst i den egna branschen, om den åldrande publiken här hemma är oväsentlig.
‒Vi ska inte stirra oss blinda på ålder. Det är sekundärt. Det ser olika ut på olika ställen. Vi ska jobba med de förutsättningar vi har, säger Martin Sturfält som har gott hopp om att även kommande generationer hittar till den klassiska musiken.
‒Det vore hemskt synd om 500 år av mänsklig kreativitet inte får komma en ny generation tillgodo.
När Martin Sturfält inte finns i ett konserthus finns han på gården, där han och hustrun som också är nyblivna föräldrar driver en liten gård med höns, grisar, bin och grönsaksodling. Snart ska 70 äppelträd planteras på gården, inom ramen för en satsning med föreningen Sörmlandsäpplen.
‒Och så bygger vi hus. Vi är för trångbodda, det befintliga huset ska bli studio.
Gastronomiintresset är grunden till odlingarna, säger Martin Sturfält.
‒Det är mitt andra stora intresse, bortsett från musiken. Det är otroligt roligt att hålla på med odling och en fantastisk möjlighet att få laga det som är i säsong och vara kreativ.
Kontrasten mellan myllan och de lite formella konsertlokalerna betyder mycket.
‒Ena dagen skitiga trädgårdskläder, andra dagen – eller samma dag – frack. Det är berikande, framför allt för livskvaliteten, och för mitt yrke. Allt har blivit bättre för mig yrkesmässigt, jag resonerar kring saker annorlunda. Och genom att odla sin mat kommer man i kontakt med ursprungliga värden.
Det kontrastrika livet fortsätter för Martin Sturfält. Vid sidan av allt arbete som finns hemmavid väntar också en konsert i april i London i St John´s Smith Square, en ny skiva i februari med musik av Stockholmstonsättaren Anders Nilsson, samt kommande sommarfestivaler.
Dessutom ska han framföra Wilhelm Stenhammars pianokonserter i Gävle under året, en i vår och en i höst. Redan nu börjar Stenhammarfantasten Sturfält snegla på hur ett efterlängtat jubileum ska firas om tre år.
‒2021 är det 150 år sedan Stenhammar föddes. Jag räknar med att det kommer att hända en massa spännande saker.