Världens barn-insamlingen är inne på sitt 21:a år och har hittills samlat in totalt 1,5 miljarder kronor till verksamheter som stärker barns rättigheter världen över. Förra året samlades 87 miljoner kronor in, där 2,2 miljoner kom från Sörmland.
Göran Klingensjö är från och med i år tillbaka som regionsamordnare i Sörmland. Han jublar inte direkt över förra årets insamlingssumma i Sörmland, eftersom han minns tiden då Sörmland kunde stoltsera som Sveriges bästa insamlingslän. Att nå tillbaka dit menar han tar tid och han säger att Sörmland helt klart är inne i en svacka.
– Nästan alla organisationer jag möter jobbar febrilt på att få in nya medlemmar i sina organisationer. Det behövs nya, det är nyckeln, säger han.
Världens barn-insamlingen drivs av Radiohjälpen tillsammans med 14 biståndsorganisationer. Frivilliginsatserna är grunden till de insamlade pengarna.
– Det absolut viktigaste är att ha roligt när man jobbar med det här. Det handlar om internationell solidaritet, vi räddar liv, säger Göran Klingensjö och slår fast att målet självklart är att öka insamlingssiffrorna för Sörmland.
– Vi kör så hårt vi kan och ser var vi hamnar.
Kvällens direktsända gala i Sveriges television brukar ge stora summor till insamlingen genom gåvor från företag, föreningar och privatpersoner.
– Insamlingen hänger mycket på fredagens tv-gala, säger Göran Klingensjö.
Här syns David Lindgren och Kattis Ahlström som programledare.
Under fredagen och lördagen kommer också insamlingsbössor att synas i både Katrineholm och Vingåker.
Förra året gav Katrineholmsborna i snitt lite över fyra kronor per person till insamlingen. Kristina Färdeman, kommunsamordnare för insamlingen i Katrineholm, vill inte spekulera i hur siffran blir i år.
– Det här blir lite ett mellanår. Vi behöver komma på nya aktiviteter. Det stora för oss är Världens barn-konserten, säger hon och framhåller att även om världen på många sätt blivit bättre finns många fickor där fattigdomen är djup.
– Det viktiga är att påminnas om att vi behöver bry oss om hur världen ser ut, säger hon.
I Vingåker gav varje person i snitt lite mer än 12 kronor till Världens barn-insamlingen 2017.
– Vi är ute med insamlingsbössor fredag och lördag. Vi får dagskassan från second hand-butiken och vi har samlat in mycket från företagssponsorer, säger Birgitta Bergström, kommunsamordnare i Vingåker, som ändå inte tror att Vingåker kommer att nå lika långt som i fjol i fråga om insamlade pengar.
– Men varje krona är värd mycket, säger hon.
På söndag kväll står det klart hur mycket pengar årets insamling gett och vilken kommun som kan titulera sig Sveriges och Sörmlands mest generösa.
Pengarna fördelas mellan de 50 projekt som medverkande organisationer driver med Världens barn-medel i runt 30 olika länder. Det handlar bland annat om hjälp till 800 barn i Nepal att gå i skolan, psykologiskt stöd till barn i flyktingsläger i Libanon, arbete mot mödradödlighet och undernäring bland barn i Mocambique, rehabilitering av barn med funktionsnedsättning i Afghanistan, förebyggande arbete för att minska våldet mot barn i Bolivia, inkluderingsarbete för romska barn i Albanien och arbete mot könsstympning av flickor i Gambia och Senegal.