I sommarstugeområdet i Ålsäter har två dovhjortar legat döda sedan en vecka tillbaka. Fredrik Pettersson hade hört talas om att det observerats vargar i Gropptorp och ville veta om djuren har dödats av en varg.
‒Är det så att det fortsätter så känns det lite olustigt, speciellt till sommaren när folk är ute i sina sommarstugor, säger Fredrik Pettersson.
På Länsstyrelsen i Södermanland har de precis fått in bilderna och ska göra en bedömning. Det är dock svårt att fastställa om skadorna orsakats av en varg eftersom djuren legat länge och det inte finns någon snö att leta spår i.
‒Vi ska kolla på det här så får vi se. Vi kanske åker ut och sätter upp en kamera och ser om djuret kommer tillbaka, säger Johan Varenius, funktionschef för vilt och fiske.
Det finns många olika scenarion enligt Varenius. Det är en tuff period för vilt och de kan ha dött en naturlig död och sedan fått sina skador av till exempel räv eller vildsvin. Han tycker att det låter konstigt att en varg skulle döda två djur vid samma tillfälle.
I Örebrotrakten finns flera bekräftade vargobservationer under det senaste året. Kring Vingåker finns en handfull rapporter om varg som inte har blivit verifierade, bland annat i Gropptorp, Billsbro, Läppe och längs Forsavägen. Den 17 december förra året sågs en varg vid Brene gård och Länsstyrelsens kvalitetssäkrare har konstaterat att det rör sig om en varg.
Hur farlig är vargen?
‒Den är inte farlig, den är skygg. De går undan när det kommer människor, säger Johan Varenius.