Det var i förra veckan som vård och omsorgsnämnden summerade året 2017 och enkelt kunde konstatera att det inte riktigt hade gått ihop sig.
– Förra året var tufft på många olika sätt, säger Ulrica Truedsson (S), nämndens ordförande.
Några områden som blivit oväntat dyra och som nämnden lyfter fram i sina handlingar är hemtjänsten, den ökade bemanningen på särskilda boenden, ökat antal LSS-ärenden, fler externa placeringar för funktionshindrade och ökade personalkostnader för heltid som norm.
– Under sommaren var det tufft med vikarier eftersom årskullarna som går ut gymnasiet nu är så små. Då har det blivit mycket inskolningar och det kostar, säger Ulrica Truedsson som också lyfter fram ökade krav från myndigheter på nattbemanning.
Men den enskilda kostnad som huggit störst hål i en budget på drygt 666 miljoner kronor är stöd för ordinärt boende som gick drygt 27 miljoner minus.
– Den totala kostnaden har ökat ganska kraftigt då det gäller både externt och internt utförd assistans. Det var ju sådant som vi inte visste när vi gick in i förra året, säger Ulrica Truedsson.
Hon menar att det är svårt att budgetera för särskilt stöd eftersom det regleras enligt lagen LSS.
– Det är ju en rättighetslagstiftning och man har rätt till stöd bara man uppfyller kraven.
Underskottet på 30 miljoner är ovanligt mycket för en kommun som Katrineholm, berättar Ulrica Truedsson. Hon jämför med året 2016 då nämnden gick fyra miljoner back. Året dessförinnan bara ett par miljoner. Innan dess gick det till och med plus för vård och omsorgen.
Inför det här året har nämnden fått 18 miljoner extra av kommunstyrelsen.
– Nej, det kommer troligtvis inte att räcka, säger Ulrica Truedsson.
– Man behöver jobba internt med analys och se hur vi jobbar i förvaltningen och minska antalet vikarietimmar.
Ni anger att timvikarier står för den största ökningen bland kostnader, varför är det så?
– Dels är det sommarens vikarier som kostat och dels även långtidssjukskrivningar vilket medfört extra vikarier. Sedan har det varit tillfälliga perioder då man behöver vak. Under förra året var heller inte avtalet med Kommunal om heltid som norm klart och innan dess visste vi inte hur vi skulle jobba med heltiden. Vi var lite restriktiva med vakanser så det blev att man använde sig av många timvikarier.
Myndighets och specialistfunktionen ligger nästan sju miljoner back, varför det?
– Där ligger ersättningar till alla externa placeringar, exempelvis om man använder extern hemtjänst eller extern personliga assistenter som inte jobbar i kommunen. Vi har också personer som behöver placeras i gruppbostäder som inte ligger i vår egen verksamhet.
Har alltså kostnaderna till privata utförare ökat?
– Ja, det kan man se. Det är fler som har valt att ha privat hemtjänst jämfört med budget. Det är fler personer som har fler timmar, då blir det en ökad kostnad för kommunen.
Hur känns det inför valet med ett så stort underskott?
– Det är klart att man tänker på det. Det är ju inte så kul att gå med ett underskott. Men det beror ju på att vi har gett stöd och hjälp till personer som behöver det. Det är det som pengarna har gått till och det ska vi fortsätta att göra, ge stöd till de som behöver, säger Ulrica Truedsson.