Sevärdheterna i Sveriges lustgård, Katrineholms kommun, lockar både katrineholmare men också långväga gäster – speciellt under sommartid. Sörmlandsleden är populär bland tyska turister, gårdsbutiker och loppisar besöks av ortsbor men också stockholmare och naturen bjuder för det mesta på hänförande vyer. Runt om i länet finns flertalet fornlämningar och även i mat- och dryckesväg kan man hitta närodlat, ekologiskt och unikt. Trots detta kan det under sommarens semestermånader verka som att det inte finns något att göra, så vi bestämde oss för att ta reda på vad man kan göra under en ledig sommardag i Katrineholmsområdet.
Det är väl vedertaget att sightseeing-turer börjar på turistbyrån och vår tur är inget undantag. Frågan som ska besvaras är vad man kan ägna sig åt under en heldag i Sveriges lustgård? Ebba Eriksson på Visit Katrineholm bidrar med tips och råd för en lyckad dagstur och snart är resan startad. För enkelhetens och tidens skull väljs en avgränsad rutt – det finns bra mycket mer i närområdet än att man skulle hinna besöka allt på en dag.
Stadsparken, Fogelstad, Sagostigen i Malmköping och många andra sevärdheter diskuteras men till slut faller valet på att göra en tur till Björkvik – och att upptäcka sevärdheterna på vägen dit och hem.
Det första givna resmålet finns ett knappt stenkast bort. Djulös naturområden lockar, men denna gång ifrån ett nytt perspektiv. Utsiktsplatsen vid Gatstuberg, som man lätt når via en stig från parkeringen vid skogskyrkogården, bjuder på vyer ifrån varma klipphällar under fredagsförmiddagen. Dit har även ett glatt sällskap tagit sig för att äta picknick.
– Vi kommer egentligen från Marmorbyn, men bor i Eskilstuna just nu. Det är roligt att visa barnen de platser man själv faschinerades av när man var liten, berättar Anna Krait som är där med bland annat döttarna Julia och Emelie.
Dock är det denna gång döttrarna som visar mamma runt.
– Visst ville ni ta med mamma hit direkt?, säger mormor Birgitta Hasselstrand, som besökte platsen med barnbarnen veckan innan.
Nästa stopp blir Glysas grav, en plats som ska vara en jättes (eller egentligen jättinnas) gravplats. Man ser tydligt upphöljnigen som av kroppen och runt omkring ligger stenar staplade.
Färden fortsätter med att åka tillbaka några hundra meter för att sedan svänga av mot Forssjö, där man utan problem kan stanna vid badplatsen och dels njuta av utsikten, men detta år även bli rejält uppfriskad av det svala vattnet i Forssjö sjö. Idag är Jens von Friesendorff från Stockholm där med sin bonussyster och syskonbarn.
– Våra föräldrar har lantställe här, så vi hälsar på hela gänget. Nu ska vi bada, säger han.
Nästa stopp blir en bit framåt, vid Sörmlandsleden och Djulöleden (cykelled) i Lissnäs. Där kan man på valfritt sätt ta sig runt sjön Viggaren eller ta en titt på de olika lämningarna i omgivningen. Att titta närmare på en gammal, välbevarad, gränssten blir en riktigt avstickare för reportrarna när de av misstag kliver i ett jordgetingbo vid platsen, så framtida besökare uppmanas att vara försiktiga med var de placerar fötterna.
Ruttens huvudmål hägrar ungefär fem kilometer bort. Ängby gård ligger i Glindran nära Björkvik, och där, omgiven av djur och natur, kan man fika hembakat, fynda på loppis, köpa egenproducerade fårskinnfällar eller närodlat och bara njuta av atmosfären.
Kirsti Jönson, som bor i Shanghai sedan nio år tillbaka, är i dag på Ängby gård med styvmamman Carin Björklund från Katrineholm och brodern Olof Jönson med familj.
– Det är tredje gången jag är här och det är verkligen jättefint. Det är perfekt för att ladda upp batterierna på landet, man får typ skogsbehov av att bo i en så stor stad, så man behöver verkligen detta, berättar Kirsti Jönson.
I gårdscaféet sitter familjen Westlund och fikar efter att döttrarna Edith och Hillevi Westman gått gårdens tipspromenad.
– Vi bor i Stockholm men har sommarstuga i Rejmyre. VI hänger här några veckor varje sommar och brukar åka iväg till såna här platser, berättar Rickard Westman.
Familjen har tidigare under dagen varit och plockat jordgubbar vid Mariebergs säteri, något som senare kommer att avsluta Björkviksturen för KK:s reportrar. Men först ska kyrkoruinen utanför Valla i Björkvik besökas.
Grunden till ruinen, Björkviks gamla kyrka, har stått sedan drygt 1000-tal, men den ruin man kan se i dag kom till främst under 1700-talet. Kyrkan brann i slutet av 1800-talet och konserverades i mitten av 1900-talet. För att vara en gammal ruin så är den väldigt välbevarad och gräsmattan innuti är välskött och brukar användas för friluftsgudstjänster. Har man en nerv för det historiska är detta ett givet stopp på vägen!
Rimligtvis är man vid detta laget sugen på den svenska sommarens röda guld – jordgubbar. Och praktiskt nog, ligger Mariebergs säteris självplockning bara någon kilometer från kyrkoruinen.
Maria Larsson från Katrineholm har i dag plockat korgen full av jordgubbar tillsammans med Sigrid Larsson, Elsa Mokvist, Felicia Larsson och Isabella Larsson.
– Att plocka jordgubbar så här hör sommaren till. Vi brukar också åka runt på närliggande kaféer eller ha picknick, och nu när vissa av tjejerna har sommarlov, jag har semester och de två äldre tjejerna fick ledigt ifrån sommarjobben, så passade vi på att åka hit, berättar Maria Larsson.
Två liter jordgubbar plockas och det är med sommarbärens sötma turistardagen avslutas.