Och vapen finns det, här som på andra ställen, bekräftar Oscar Nissfolk, chef för spaningsgruppen hos Katrineholmspolisen.
‒Att vapen finns är inget nytt för Sverige eller lokalpolisområdet. Vi ser ingen markant ökning, utifrån den information som vi lutar oss mot. Men visst finns det ett mörkertal, säger han.
Däremot kan benägenheten att faktiskt avfyra vapnet ha ökat. Enligt en artikel i Dagens Nyheter den 15 maj är det bland vissa grupper närmast "trendigt" att skjuta och där en konflikt förr innebar andra lösningar, leder den nu till att någon skjuter.
Har benägenheten att skjuta ökat?
‒Det är svårt att svara nej på den frågan, när det har varit två skjutningar på kort tid. Men den senaste skjutningen, före de här två, var för tre år sedan. Det händer inte så jätteofta ändå, säger Oscar Nissfolk.
De vapen som sprids illegalt i samhället är i allmänhet smugglade från Öststaterna.
‒Det är från länder som haft krig, vapnen har blivit över och smugglas hit.
Det handlar dels om handeldsvapen, som pistoler och revolvrar, dels om automatgevär i olika kalibrar.
Ibland diskuteras skärpt lagstiftning för legala vapeninnehavare, som jägare och medlemmar i skytteklubbar. Men, säger Oscar Nissfolk, de grupperna är inte problemet.
‒Det är sällan vi träffar på vapen som är tillgripna från någon ur den kategorin.
Hur polisen arbetar med spaning, och med att störa verksamhet som inbegriper vapen, vill Oscar Nissfolk inte berätta i detalj.
‒Vi får information om att någon potentiellt har vapen. Det kan bli ett spaningsärende och får vi förutsättningar till husrannsakan tar vi den, då är syftet att hitta vapen, säger han.
Nissfolk tror att det, för att få bort vapnen från gatorna, behövs ordentliga tullkontroller. Han välkomnar förslaget om att man ska kunna döma kriminella med vapen snabbare än i dag.