Det är 37 år sedan som Vingåkers kommun och tyska Mühltal skrev under ett vänortsutbyte. Under åren har det till och från varit ett utbyte på såväl en mer formell nivå, liksom mellan kommuninvånare och föreningar.
En skillnad mellan hur styrande i Vingåkers kommun vill ha vänortsutbytet och hur de i Mühltal ser på det har blivit en skiljelinje allt eftersom. De tyska vännerna ser utbytet mer som en formell och ceremoniell sak och vill hålla fast vid dess starkt officiella och ceremoniella prägel.
För Vingåkers kommuns del är vänortsutbytet mer förankrat i att kommuninvånare, föreningar, företag, kulturlivet och ungdomar möts över gränserna.
Kommunstyrelsen hade i måndags att ta ställning till ett förslag om att det officiella vänortsutbytet nu ska "pausas". Och att ett arbete ska inledas för att utreda om det finns underlag för att bilda en vänortsförening
I IT- och kommunikationschef Maria Pestreas tjänsteutlåtande slår hon fast att vänortsutbytet under åren har gett många goda vänskapsband mellan de båda orterna, allt mellan politiker, tjänstemän till idrottsklubbar, konstnärer och andra föreningar. Med det som grund kan det finnas förutsättningar för en vänortsförening.
Kommunstyrelsens ordförande Anneli Bengtsson (S) slår fast att vänortsutbyte inte längre bör vara en kommunal angelägenhet.
‒Jag tycker att syftet av ett utbyte mer har blivit som en weekendsemester där man har trevligt för skattebetalarnas pengar.
Och så vill politikerna inte ha det, konstaterar hon.
Oppositionsråd Charlotte Prennfors (M) konstaterar i sin tur att hon inte ens fick information om det utbyte som var mellan orterna i somras.
‒Så mitt intresse är vid minusstrecket. Det är så illa skött och det med skattepengar, understryker Prennfors.
Kommunstyrelsen beslutade att förutsättningar och intresset för att bilda en vänortsförening nu ska undersökas. Och att utbytet för övrigt "pausas".