Vanligast att politiker hatas för sina åsikter om invandring

En fjärdedel av våra politiker utsätts för hat i social medier. Var tionde är försiktig med att ta ställning i vissa frågor. Det visar tidningens undersökning bland våra förtroendevalda.

Övrigt2018-06-09 04:00

Valåret 2018 är i gång och i dag är det tre månader till den 9 september. Oron är stor för en smutsig valrörelse och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har gått ut och varnat för kampanjer och fake news för att påverka utgången i valet.

Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning, Södermanlands Nyheter och Katrineholms-Kuriren har därför kontaktat samtliga ordinarie ledamöter i Sörmlands nio kommuner och landstings fullmäktige, 490 politiker. Via en anonym webbenkät har vi ställt elva frågor om hat och hot. 213 av politikerna svarade på enkäten.

Undersökningen visar att var fjärde politiker utsatts för hat på sociala medier. Hot uttalas oftast vid fysiska möten även om de också framförs via bland annat Facebook.

Våld är däremot ovanligt och bara några få politiker uppger sig vara drabbade. Betydligt vanligare är trakasserier. Vanligast är att politikerna drabbas via sociala medier även om det också förekommer via sms, telefon, vanlig post och fysiska möten

– Den här typen av undersökningar är ovanliga och internationellt finns det väldigt få studier som görs upprepande. Det är synd, eftersom det är svårt att få en bild av hur det ser ut och utvecklar sig över tid, sa Anna Frenzel, utredare på Brottsförebyggande rådet när Mittmedia-koncernen gjorde en likadan undersökning i Mellansverige tidigare i år.

Undersökningen genomförd av Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning, Södermanlands Nyheter och Katrineholms-Kuriren visar också att det är vanligt att politiker inte polisanmäler det hat och hot de utsätts för. Bara drygt 7,5 procent uppger att de gör det, hela 26 procent att de inte gör det.

På frågan om det de utsatts för påverkat ditt politiska engagemang svarar drygt nio procent att ja, de undviker att diskutera och ta ställning i vissa frågor. Fyra procent har övervägt att lämna politiken.

Så gjorde vi undersökningen

Enkäten skickades ut via mejl till 490 politiker, de ordinarie ledamöterna i samtliga nio kommuners fullmäktigen samt landstingsfullmäktige i Sörmland. Undersökningen har genomförts som en webbenkät, där politikerna har fått lämna svaren anonymt. 213 politiker svarade på enkäten, motsvarande 44 procent. De svarande är representativa för partitillhörighet, kön, bakgrund och geografisk hemvists.

En fjärdedel av dem, 24,3 procent, har uppgett att de utsatts för hat i sociala medier. Drygt 13 procent har utsatts för trakasserier och sju procent för hot. Våld är ovanligt, bara 2,5 procent av de politiker som svarat har varit med om det och då vid fysiska möten.

Fler än var fjärde politiker, 27 procent av de som svarat, har inte polisanmält det hat, hot eller trakasserier de utsatts för.

Ungefär var tionde politiker som svarat, 9,5 procent, uppger att de är försiktig med att öppet ta ställning i vissa frågor på grund av rädsla för hat och trakasserier. Fyra procent av de som svarat har övervägt att lämna politiken.

Invandring, skola och vård är tre ämnen som politikerna uppger är vanligast att hatet och hoten är kopplade till.

Resultatet ska dock tolkas utifrån bortfallet och osäkerheten som frågeundersökningar kommer med. Resultatet avviker dock inte särskilt från Brås tidigare trygghetsundersökningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om