– För 120 år sedan fanns inte stadsparken utan fram tills 1946 låg här en växthusanläggning, berättar Håkan Stenström, trädgårdsarkitekt från stadsbyggnadsförvaltningen.
Stadsparken ansågs vara fullbordad 1950, men sedan dess har mycket hänt. Scenen tillkom 1986 men har byggts ut senare. När parken förändrats har man tagit fasta på 50-talsandan och behållit flera stilistiska drag i från originalparken, bland annat klockorna som spelade musik, som i dag sitter på tre av parkens lyktstolpar.
Trots en lång vinter och en kall vår står parken i blom. Just nu är det säsong för Rhododendroblomman, en klassiker i svenska trädgårdar. Håkan Stenström, som är uppvuxen med livet i en handelsträdgård, delar med sig av sina bästa tips.
– Det är bra att knipsa av frökapslarna tidigt, för då tror blomman att det är dags att göra knoppar i stället för frön och vi får en ännu vackrare blomma. Man kan också vara tidig med att ta ned mycket av sin Rhododendro, så som vi gjort här i en rabatt, för de växer snabbt tillbaka, berättar han.
Stadsvandrarna är aktiva, frågar om saker är ätbara och nickar för det mesta instämmande när Håkan Stenström berättar. De är en insatt publik.
– Vi går den guidade vandringen för första gången i dag, mest för att det är vackert men kanske vi lär oss något också, säger Margareta Petterson Elert som är där med sin make Håkan Petterson Elert.
Solen skiner över växtlighetens färger.
– Det är en riktigt fin stad vi har här, Katrineholm, säger Majvor Hammarlund som är där tillsammans med en trädgårdsintresserad vän.
Rhododendron är inte bara i fokus. Håkan Stenström berättar om bambu, näsduksträd, pimpernöt och idegran. Han bästa råd till den som vill odla en blomma eller ett träd är att alltid försöka tre gånger.
Sommaren bjuder på fler stadsvandringar, bland annat en kyrkogårdsvandring och en rundtur i spökbuss.
– Vi vill visa vår fina stad för alla som vill, säger Håkan Stenström.