Efter andra världskriget tog silobyggandet fart i Sverige. Tanken var att rationalisera spannmålstorkningen och lagringen. Föregångaren till dagens Lantmännen, Centralföreningar, byggde över 120 siloanläggningar i landet. När silon i Valla var igång lämnade jordbrukare spannmål som torkades med fläktar.
Vallasilon hade kapacitet för 8- 000 ton säd och 20 olika behållare, för havre, vete, råg, rågvete, korn och oljeväxter. Allt fler gårdar börjde dock investera i egna tork- och lagringsbyggnader och Lantmännen avvecklade därmed sina stora siloanläggningar.
Anläggningarna gjorde ofta förluster, användes bara en kort intensiv tid efter skörden och kostade ganska mycket att driva. Silon i Valla stängdes 2006, men används fortfarande för spannmålslagring.
I dag äger Rolf Karlsson silon. Han köpte den sommaren 2010 av Lantmännen och han hyr nu ut siloplats till lantbrukare och spannmålshandlare. Han berättar att silon är i gott skick.
- Allt det maskinella fungerar bra och strukturen är också i gott skick.
Silon i Valla har en Facebook-grupp med 432 gillare. I gruppen kallas silon för Vallas svar på Frihetsgudinnan och "och en medlem skriver: "När jag ser silon får jag hemkänsla".
- Det är kul att folk engagerar sig i silon, tycker Rolf Karlsson, som funderar på att ordna visningar för intresserade.