Valfrihet i specialistvården ger mer vård för pengarna

Övrigt2011-06-21 00:00

Svensk vård präglas fortfarande av stora problem; tillgängligheten brister fortfarande på sina håll och vården är ojämlik beroende på var man bor och vilken utbildning man har. Många av dessa problem har dock blivit mindre, mycket tack vare Vårdvalsreformen som stadgade att alla landsting ska ha valfrihet i vården för patienterna. Inga landsting får neka privata aktörer att etablera sig inom de angivna vårdvalen förutsatt de uppfyller grundläggande krav på verksamheten.

Vårdvalet är en framgång genom att ett ökat antal läkare etablerat verksamhet i vårdvalen. Det har förbättrat tillgängligheten i områden där det tidigare var brist på vårdcentraler och fanns långa väntetider. Men på en del håll blev dock inte vårdvalet lika framgångsrikt. Med ett brett åtagande och korta avtalstider för de privata aktörerna var det relativt få nya vårdgivare i glesbygdslandstingen i norr, där det på många håll råder läkarbrist och är svårt att få läkare att etablera sig.

Nu står flera landsting inför att ta steget och fördjupa Vårdvalen från att endast omfatta primärvården till att även innefatta specialistvården. I nuläget är det fyra landsting och regioner som planerar att införa ett vårdval för specialister nästa år. Det är Stockholms läns landsting som kommer att införa vårdval för flertalet specialiteter. Halland och Uppsala ligger i startgroparna och planerar starta sitt vårdval för specialister redan den 1 januari 2012. I Halland är man dessutom även eniga över blockgränsen. Skåne har annonserat att de vill gå vidare med att öppna upp för fler vårdval under mandatperioden.

En sådan reform skulle möjliggöra avsevärt bättre tillgänglighet även i specialistvården för patienterna. Ett vårdval för specialister skulle vara ett steg i rätt riktning för att minska vårdköerna och minska kostnader i landsting som brottas med dålig ekonomi och har en demografi som utmanar vårdens finansiering. Men tyvärr verkar det vara just de landsting som behöver ett fördjupat Vårdval mest vara de som gör precis tvärtom. De landsting med sämst ekonomi är de som avstår från vidare utveckling av mångfalden.

Varför ska endast de landsting som det går bra för vara dem som utvidgar vårdvalen och stärker patienternas valfrihet? Även patienterna norr om Dalälven har givetvis både behov av och önskan om att få möjlighet att kunna välja vilken läkare man vill träffa och inte endast i primärvården – utan även i specialistvård. Ett vårdval för specialister skulle precis som motsvarigheten i primärvården främja entreprenörskap, nytänkande och mångfald samtidigt som man stimulerar till kortare köer inom sjukvården. Det är helt enkelt ett sätt att få mer vård för pengarna.

Ulf Öfverberg

Näringspolitisk expert, Vårdföretagarna (arbetsgivarorganisationen för de privata vårdgivarna)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om