Våldsutsatta barn får vänta längre på hjälp

Socialförvaltningen i Katrineholm har anmält sig själv till IVO enligt Lex-Sarah. Ökad arbetsbörda och personalbrist har lett till att uppföljningsärenden blivit liggande. Främst är det fall av våld mot barn som ökar.

Foto:

Övrigt2017-07-25 07:00

‒Vi lyckas göra den första skyddsbedömningen när ärendet först kommer in. Men det är när utredningarna ska fördelas på våra socialsekreterare som det brister, säger socialförvaltningens chef Lorraine Fröberg.

Orsaken är enligt förvaltningen en ökning i antalet inkommande ärenden. Förra månaden tog man emot 252 ärenden, nästan 100 fler än samma månad förra året. Och i anmälan till Inspektionen för vård och omsorg varnar förvaltningen för att Barn och unga kan "utsättas för stora risker i otrygga miljöer".

‒Det är såklart allvarligt. Det är därför vi har gjort den här anmälan och nu söker efter personal som kan stärka vår bemanning, säger Lorraine Fröberg.

Men att få tag på socionomer är svårt. Enligt SCB så har nio av tio arbetsgivare svårt att hitta utbildad personal. Alternativet är att hyra in konsulter, något som Katrineholm redan har gjort. Bara i år uppgår kommunens konsultkostnader till över fyra miljoner kronor.

‒Det är såklart bättre om vi kan anställa själva, men det finns inga tak för oss för att kunna ge bra vård, säger Lorraine Fröberg.

Socialnämndens ordförande Pat Werner (S) tycker att förvaltningens agerande tyder på krisinsikt.

‒Det är renhårigt och ärligt att genom anmälan visa på bristerna i handläggningen. Det ger en tydlig signal om att förvaltningens arbete inte är tillfredsställande, säger han. Jag vet samtidigt att det finns utmaningar på flera håll med att rekrytera till yrken där konkurrensen är hård. Men socionomer är det särskild brist på.

För att lösa den akuta personalbristen har förvaltningen gjort klart med tre konsulter varav två börjar senare i augusti. Enligt Lorraine Fröberg försöker man även avlasta socialsekreterarna på andra sätt.

‒Vi har bland annat anställt administratörer som kan ta rutinmässiga telefonsamtal, kopiera handlingar eller andra mer administrativa arbetsuppgifter.

Enligt Heike Erkers, förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR, är bristen på socialarbetare långtifrån en nyhet.

‒Vi har sett den här utvecklingen under en längre tid, hur arbetsbördan på socialsekreterare bara växer. Det är allvarligt. Socialtjänsten är den sista utposten när alla andra skyddsnät inte håller. Barn väljer inte sina familjer och samhället behöver vara där när det behövs.

Hur allvarligt är det när en förvaltning anmäler sig själv?

‒Jag skulle säga att man har nått vägs ände. Socionomer som yrkesgrupp är väldigt lojala och besjälade av sitt jobb. Men när till och med de mest erfarna väljer att lämna är det allvarligt.

Vad behövs göras för att vända utvecklingen?

‒Det finns många saker som behöver förbättras. En del är politiska där ansvaret ligger högre upp, en del måste ske lokalt. När det gäller kommunerna ser vi hur nyutexaminerade socionomer väljer bort dem som arbetsgivare. De är helt enkelt inte tillräckligt attraktiva och det är en fråga som nämnder och förvaltningar måste fundera över: hur ska vi få tillbaka de som lämnat och hur ska vi få in ny personal?

Hur ser du på hyrsocionomer som lösning?

Bemanningsföretagen är inte problemet. Men kommunerna behöver se över sina utgifter. Det går inte att vifta bort krav på höjda löner för att sen anställa konsulter.

Lex-Sarah

Gäller verksamheter främst inom socialtjänsten. Huvudmannen är skyldig att rapportera missförhållanden eller överhängande risk för missförhållanden.

Inspektionen för vård och omsorg tar sen ställning till om det finns skäl att vidta åtgärder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!