Vägglöss intog hyreshus

En av Vingåkershems fastigheter drabbades nyligen av vägglöss och en omfattande sanering har tagit fart. Siffror från Anticimex visar också att antalet saneringar i Sörmland har ökat.

På Hjortgränd i Vingåker pågår just nu saneringar mot vägglöss och i en av lägenheterna har hyresvärden Vingåkershem fått riva upp golvmattor och tapeter. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

På Hjortgränd i Vingåker pågår just nu saneringar mot vägglöss och i en av lägenheterna har hyresvärden Vingåkershem fått riva upp golvmattor och tapeter. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Foto:

Övrigt2018-03-27 12:42

Det är i en hyresfastighet på Hjortgränd i Vingåker som vägglössen har upptäckts på sistone. Totalt har sex lägenheter sanerats, bekräftar fastighetsägaren Vingåkershem.

På Facebook har en av hyresgästernas anhöriga klagat på att saneringen orsakat en "vidrig levnadssituation".

Enligt Anticimex har antalet saneringar av vägglöss i Sörmland ökat med 10 procent mellan 2016 och 2017. En av anledningarna är att vägglössen följer med hem efter semestern.

Det som har gjorts på Hjortgränd i Vingåker är att företaget Nomor, som Vingåkershem har avtal med, har städat ur och sprutat lägenheterna med "snälla kemikalier" som ändå ska ta död på lössen.

– Vid en efterkontroll upptäckte vi att inte alla löss hade dött och då fick vi värmesanera hela lägenheten, säger Lars Ingebrigtsen, vd på Vingåkershem.

Vid värmesanering tillsluter man utrymmet och värmer upp det till 70 grader under ett dygn.

– Det är ganska omständligt och kostar naturligtvis en massa pengar.

Sprutsanering har gjorts i intilliggande lägenheter och om inte det hjälper kommer även de att värmesaneras, enligt Lars Ingebrigtsen.

– Vi får nog riva upp golvmattor och tapeter där också eftersom det har gått så långt, säger han.

Han menar också att det är viktigt som hyresgäst att följa de instruktioner man får då vägglöss upptäcks. Till exempel att tvätta och frysa in kläder om man har varit ute och rest.

Vem som får betala kostnaden för saneringen är än så länge osäkert och blir till sist en fråga för försäkringsbolagen, menar Lars Ingebrigtsen.

– Det här är något som hela fastighetsägarbranschen tittar på nu eftersom det är så stora kostnader inblandade.

Kommer hyresgästerna att få någon form av kompensation?

– Om det är vi som har orsakat det så är det klart att det kan bli någon typ av kompensation, säger Lars Ingebrigtsen.

– Har du väl fått vägglöss behöver du professionell hjälp för att bli av med dem, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex, i ett pressutskick. Men det många hyresvärdar inte vet om är att deras försäkring kanske inte omfattar sanering av hyresgästernas möbler och annan lös egendom vilket kan leda till ökad spridning.

Enligt Lars Ingebrigtsen är det som sagt inte klart ännu vem som betalar för saneringen på Hjortgränd.

– Det är mycket beroende på att en boende inte har följt de instruktioner den fått som gjort att det har gått så långt här, säger han. En del lägenheter blockhyrs av socialen så jag vet inte om det är vi eller kommunen som får betala.

Lars Ingebrigtsen menar att det är svårt att veta varifrån lössen kommer.

– Oftast så har man det med sig utifrån, säger han.

Tips för att undvika vägglöss efter resan

Tvätta kläder i 60 grader.

Lägg packning i plastpåsar i frysen i en vecka.

Värmebehandla föremål i torktumlare i 60 grader i minst en timme.

Kontrollera resväskan och dammsug den noga. Lägg dammsugarpåsen i en plastpåse och stoppa den i frysen under en vecka innan den slängs.

Källa: Anticimex

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!