Fiskgjusen anses av många vara Södermanlands ståtligaste landskapsymbol, stinklusen och braxen får ursäkta. Enligt Naturvårdsverket finns det cirka 4000 fiskgjuspar i landet.
Arten är officiellt klassad som "livskraftig" men faktum är att fiskgjusarna i Sörmland blivit färre.
79-årige Jan Sondell från Ekerö, är ornitolog och amatörforskare på bland annat fiskgjusen. Han har ringmärkt ett flertal och har bra koll på Sörmlands fiskgjusar, inte minst de som häckar i Mälaren och i Båven.
‒Det är ganska svårt att bedöma hur många par det är totalt. Fiskgjusen har fått flytta ut från de täta populationerna i Åsnen (insjö i Kronobergs län) och Båven. Om paren som har försvunnit därifrån även försvunnit från populationen vet vi dock inte, säger Jan Sondell.
Huvudorsaken till att fiskgjusarna blivit färre är att Upplands landskapsdjur, havsörn, blivit fler. Den tre gånger så stora rovfågeln havsörnen är nämligen den som bestämmer när en nog så tuff fiskgjuse och en havsörn hamnar på kollisionskurs.
‒Havsörnen börjar bli väldigt etablerad här i Mellansverige, nästan så att det är fullt i reviren. Och havsörnen lever ju också på fisk. I Mälaren finns uppskattningsvis 25-30 par havsörnar, och något fler fiskgjusar än så länge, säger Jan Sondell.
Sammantaget tror Jan Sondell att den svenska populationen fiskgjusar minskat med upp till en femtedel de senaste tio åren. Minskningen har främst kunnat kopplas till södra och mellersta delarna av landet, medan den kan ha ökat något i Norrland.
‒Att 10–20 procent av fiskgjusarna försvunnit är ändå ingen katastrof, det är ganska hyggliga tal trots allt. Jag bedömer att antalet fiskgjuspar i Sörmland i dag uppgår till drygt 300. 2008 var det runt 360 par, säger Sondell.
Utöver havsörnen nämns även det växande vertikalfisket (med ekolod) som ett växande hot mot fiskgjusen.
‒De ligger och fiskar på samma ställe en hel förmiddag och finns det fiskgjusebon i närheten så kan de störas ut. Det tror jag är förklaringen till minskningen i Åsnen i stor utsträckning.
Hur tror du att den sörmländska fiskgjusepopulationen förändras under de kommande tio åren?
‒Jag tror att nedgången planar ut. Gjusarna är anpassningsbara och lär sig att hantera havsörnar. Det ser vi redan i Båven, fiskgjusen flyttar till de delar av sjön där havsörnen inte häckar, där den kan fiska utom synhåll för havsörnen som annars stjäl bytet.
Jan Sondell har själv, via inventering, konstaterat att fler fiskgjuspar flyttat från nordöstra Båven där ett par örnbon fanns, till den örnfria sydvästra delen av sjön.
‒Nästan alla Sörmlands insjöar av slättsjökaraktär har häckande fiskgjusar. Ungarna återvänder oftast till samma sjö. Det är långlivad art och framtiden får utvisa om antalet går ner så mycket att det blir kritiskt.
Just nu är fiskgjusarna på väg till Sverige från Afrika via Medelhavet.
‒De brukar vara framme runt den 7 april. Jag bor så att jag har ett bo inom synhåll, det har varit bebott i 20 år.
Fiskgjusen lever enbart på fisk. Någon favoritsort har den dock inte.
‒Favoriten är den som för tillfället är lättast att ta. Braxen leker vid ytan, mitt i sjön, i början juni. Då äter den braxen. Nu under våren när gäddorna leker på sankängarna intill sjön tar de den, för det är jättelätt. Den tar mindre fiskar än man tror. Ett normalt byte är på cirka 200-300 gram i genomsnitt.