Uppdraget: Minska sjukskrivningarna i Sörmland

Sörmlänningarna sjukskrivs längre och oftare än andra och de sörmländska kvinnorna nästan dubbelt så mycket som männen. Regeringens krav är tydligt: Sjukskrivningarna måste minska.

Övrigt2017-01-24 12:34

Sjukskrivningarna har ökat kraftigt i Sörmland de senaste åren. Särskilt mycket har långtidssjukskrivningarna ökat. Och allra mest för kvinnor. Antalet kvinnor som sjukskrivs över ett år mer än fördubblades mellan 2011 och 2015, enligt en rapport som samordningsförbudet RAR har beställt.

Regeringen har gett Försäkringskassan i uppdrag att minska sjukpenningstalen i hela landet. Sörmland som ligger högre än övriga landet måste minska sjukskrivningarna kraftigt. Men målet inte är lika högt satt som för riket, eller exempelvis Östergötland där invånarna inte alls är sjukskrivna lika mycket som grannarna i norr. I Sörmland är sjukskrivningarna både fler och längre. Sjukskrivningar för psykiatriska diagnoser är exempelvis 30 procent högre i Sörmland än i Östergötland.

[fakta nr="1"]

Vad som ligger bakom de höga sjuktalen i just Sörmland är oklart.

– Det svarar inte rapporten på. Är man sjukare i Sörmland eller är det något annat? Det vet vi inte, säger Ola Wiktorson, förbundschef på samordningsförbundet RAR, vars medlemmar består av länets kommuner, landstinget, arbetsförmedlingen och försäkringskassan.

Sörmland sticker ut i antalet nya sjukskrivningar, långa sjukfall och psykiatriska diagnoser.

– Vi ser att trenden är att sjukskrivningarna blir större över tid. Vi ser inte varför utan kan bara konstatera att det är så.

[fakta nr="2"]

Sjukskrivningarna måste minska både i antal och i längd. Det allra första som bör göras, rekommenderar konsulterna som har skrivit rapporten, är planer för hur alla långtidssjukskrivna ska tillbaka till arbete. Så tidigt som möjligt i sjukskrivningen ska arbetsförmågan bedömas och allra senast inom tre månader. Viktigt är att det blir en hållbar återgång, för att undvika återfall. Detta anses vara det mest effektiva sättet att minska sjukskrivningsdagarna.

En orsak till att många sjukskrivningar drar ut på tiden är ofullständiga läkarintyg. Därför bör försäkringskassan informera och utbilda vårdgivarna om vad som behövs, samt även ersätta dem för det arbete som utförs, föreslår rapporten. På varje vårdcentral finns en så kallad rehabkoordinator, och denna roll är så viktig, anser utredarna, att den bör förstärkas och få utökad arbetstid.

[fakta nr="3"]

Den sjukskrivning som har ökat allra mest är vid psykiatriska diagnoser. Detta kan delvis bero på att läkare i dag ställer en psykiatrisk diagnos lättare än tidigare. Därför bör landstinget utreda själva diagnossättningen, enligt rapporten. Samtidigt bör öppenvårdens psykiatri få mer resurser för att väntetiderna ska kortas.

Rapporten har skickats ut till länets kommuner, landstinget, försäkringskassan och arbetsförmedlingen.

– Jag tror att det behövs politiska beslut. Men vi har lämnat över rapporten till våra medlemmar. Vi kommer också att följa upp arbetet, säger Ola Wiktorson.

Sjuk eller sjukskriven?

Försäkringskassans uppdrag handlar om att minska sjukpenningsdagarna. Och i branschen är det viktigt att skilja på begreppen.

Sjuk kan man vara utan att bli sjukskriven, om man väljer att arbeta ändå.

Om man är hemma och blir sjukskriven betalar arbetsgivaren ersättningen de första 14 dagarna.

Först därefter går Försäkringskassan in och det blir ett sjukpenningsfall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!