Ungdomsenheten vill skapa förtroende

Ungdomsenheten i Katrineholm har sedan omorganisationen i februari börjat med fältarbete för att stärka relationerna med ungdomar och närvara när det behövs.

Magnus Moberg och Joakim Smedberg är fältarbetare på ungdomsenheten.

Magnus Moberg och Joakim Smedberg är fältarbetare på ungdomsenheten.

Foto:

Övrigt2017-03-10 11:30

En gång i veckan är två fältarbetare från ungdomsenheten ute och besöker platser där ungdomarna rör sig. Det kan vara allt från bibliotek till fritidsgårdar och gatukök till populära utomhusmiljöer. Fältarbetet, som är relativt nytt, syftar till att skapa en förtroenderelation mellan vuxna och ungdomar.

– Vi har kontakt med skolor och polis men får även in samtal från föräldrar. Vi har lyssnat till behoven runtomkring, och nu när vår verksamhet har utökats har vi möjlighet med den här kombinationen i arbetet, säger ungdomskoordinator Linda Sanderberg.

Katrineholms-Kuriren har tidigare skrivit om ungdomar som umgicks på Mc Donalds i brist på fritidsgårdar. Flera unga bekräftar att behovet av mötesplatser kvarstår. Något som Linda Sanderberg håller med om.

– Det har kommit upp diskussioner i vårt arbete att det finns en grupp unga som saknar naturliga mötesplatser och då behöver vi undersöka vad vi kan göra. Fältarbetet är en del i det men en fritidsgård är inget som hänger på oss, det är något kommunen måste göra något åt, säger hon.

Förutom bristen på naturliga mötesplatser har personal på ungdomsenheten också noterat en attitydförändring hos dagens ungdomar, där användningen av narkotika till viss del har liberaliserats i samtalen mellan unga. Något som de bedömer vara oroväckande.

– Det finns en skillnad i hur man pratar om till exempel cannabis. Det är inget vi har sett en markant ökning av i vårt arbete, men det har blivit vanligare att just prata om det, man pratar om det som man förr pratade om alkohol, säger Linda Sanderberg.

Ungdomsenheten hoppas på att den nya satsningen genom att skapa trygga relationer så småningom också ska förebygga missbruks- och kriminalitetsproblem bland Katrineholms unga.

– Det handlar inte om att man ska försöka vara någon ordningsman, utan om att försöka fånga upp ungdomar och lyssna till deras behov, säger fältarbetaren Magnus Moström.

Joakim Smedberg, som också är fältarbetare, berättar att de hittills har fått positiv respons från ungdomarna.

– De tycker att det är jätteroligt att vi är där. Det är viktigt att man finns tillgänglig och att de kan komma till oss och prata när de känner att de behöver det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!