"Ekonomismart", det kallas den två dagar långa utbildning som ges till ungdomar i åldern 18-30 runtom i landet.
Madeleine Sturelind och Katrin Karlsson är anställda av Folkuniversitetet och de håller i utbildningen.
‒Det är första gången vi gör det här i Flen. Ungdomarna får lära sig mer om konsumenträtt, köplagen och konsumenttjänstlagen. Vi pratar också om vad man ska tänka på om man ska ta ett lån och hur man ska tänka kring den egna ekonomin och boendet, säger Madeleine Sturelind.
‒Vi ger också råd om vart man kan vända sig om det går snett, både om något hänt när man handlat i en butik och när det gäller den egna ekonomin, fortsätter hon.
Uppfattar du det som att många har koll på de här sakerna?
‒I allmänhet är kunskapen om de här ämnena låg i hela samhället. Särskilt bland unga, det är svårt att få jobb och boende och det gör att de unga hamnar i en utsatt situation.
Oavsett var i landet utbildningen sker så brukar ungdomarna ha ungefär samma funderingar och frågor, berättar Madeleine Sturelind.
Vilka är de vanligaste frågorna från ungdomarna?
‒Ofta vill de dela med sig av egna erfarenheter. Det kan vara allt möjligt, något kan ha hänt i en butik eller så flyttar man ihop med någon och undrar vad man ska tänka på.
Det är budget- och skuldrådgivningen i Flens kommun som har bjudit in talarna. Budget- och skuldrådgivningen har sedan tagit kontakt med andra delar av kommunen, som konsumentvägledningen, för att komma i kontakt med de ungdomar som har bjudits in till utbildningen.
‒Det har varit jättekul att hålla utbildningen här i Flen. Ungdomarna som lyssnar är väldigt aktiva, säger Madeleine Sturelind.
När tidningen besöker utbildningen är den andra av två heldagar i full gång. Under den andra utbildningsdagen pratar Madeleine Sturelind och Katrin Karlsson bland annat om reklam och hur den påverkar vad vi väljer att köpa. De påpekar att många företag väljer att rikta sin reklam mot just unga människor.
Mimmi Nordén, 20, bor i Flen och är en av de som deltar i utbildningen.
‒Det har varit lätt att hänga med. De har förklarat allt på ett sätt som gör att det är lätt att fokusera. En av de saker jag har lärt mig som jag inte visste innan är att hyresvärdar inte får bestämma om man får ha husdjur i sin lägenhet. Jag trodde att om de säger att man inte får ha husdjur så är det förbjudet, men nu vet jag att de inte får göra så.
Är det något mer som har varit extra lärorikt under utbildningen?
‒Ja, vi har lärt oss hur man ska tänka när man gör upp en budget, säger Mimmi Nordén.
Utbildningen "Ekonomismart" har hittills besökt över 180 kommuner, och utbildningarna görs på uppdrag av bland annat kommuner, folkhögskolor och samordningsförbund.