Brittiska public service-bolaget BBC har bestämt sig för att satsa på ett omvänt mentorskap för sina anställda. I vanliga fall brukar mentorskap vara unga personer som får kontakt med mer erfarna som kan ge inblick i till exempel en bransch och hur den funkar.
BBC menar att genom att ge medarbetarna en ung mentor så ska man få viktig input och bättre kunskap om hur man ska göra för att nå fler mottagare under 30 år.
Det är väldigt viktigt att vi gör nyheter som intresserar den yngre läsaren
Samma utmaning står de flesta mediebolag inför, så även Katrineholms-Kuriren. Det är klart att det är väldigt viktigt att vi gör nyheter som intresserar den yngre läsaren och från ung ålder får människor att vilja konsumera journalistik.
I Katrineholms-Kuriren som papperstidning är snittåldern på vår läsare 51 år. Men visst intresserar våra lokala nyheter även yngre. Vår egen statistik visar att nästan var tionde läsare är mellan 16 och 24 år. I det digitala flödet på kkuriren.se är snittåldern på läsaren runt 45 år och även här är nästan var tionde läsare mellan 16 och 24 år. Men klart att vi vill att fler – och särskilt unga – läser oss och till exempel laddar ner vår nyhetsapp i mobilen och följer nyhetsflödet därifrån.
Så vad vill ni, yngre läsare, ha av oss? Vad borde vi rapportera mer om? Och hur vill du att nyheterna presenteras i framtiden?
– Jag vill läsa om bilbränder, om krig, om det byggs nya hus där jag bor. Och så vill jag kunna kolla på sådana där annonser där folk säljer bilar och sånt, förklarar en 10-åring vilka ämnen som skulle kunna få honom att ta del av ett lokalt nyhetsflödet i mobilen, där han annars mest kollar Youtube-klipp.
– Fast jag vill inte ha rörliga bilder när det är nyheter, utan mer coola foton. Och precis när det händer, slår han fast.
Så ska vi tro 10-åringen så är det känslan av närvaro precis när det händer och en direktrapportering som är en del av receptet. Att vara superlokal är också en del av det hela och samtidigt får vi utmaningen att kunna knyta ihop det där superlokala med händelser i den stora världen. För tack och lov har vi inga krig på hemmafronten att rapportera om, men väl människor i vår närhet som kan berätta om upplevelser av bomber, skott och död och hur det påverkat dem och deras liv.
Anta uppmaningen att vara Katrineholms-Kurirens egen unga mentor
I år fyller Katrineholms-Kuriren 100 år. I vår jubileumssymbol ser du en guldballong, redo att bära oss in i framtiden. Nu är det 75 dagar kvar av vårt jubileumsår och det är dags att få fler bidrag till framtidsreceptet från er med yngre perspektiv. Hjälp mig och tidningen att under de här 75 dagarna få så mycket input som det bara går om hur framtidens nyhetsrapportering ska se ut och vad den borde handla mer om! Anta helt enkelt uppmaningen att vara Katrineholms-Kurirens egen unga mentor! Dela med dig av dina idéer och tankar genom mejl, bilder eller klipp till mig: marie.hillblom@kkuriren.se.
– Kan man snappa till dig? undrar 10-åringen.
Nä, sorry, där är varken jag eller tidningen än. Det får funka med mejl ett tag till.